Belföld, Hírek

Lázár János megmondta a véleményét Mészáros Lőrincről és „birodalmáról”

A járványról, az egészségügyről, a mezőgazdasági ágazatról, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról és Mészáros Lőrincről is beszélt Lázár János, egykori kancelláriaminiszter, jelenleg a mezőhegyesi ménesbirtokért és a Hódmezővásárhely-Szeged tram-train mintaprojektért felelős kormánybiztos.

 

 

 


Lázár János az mfor.hu-nak adott nagyinterjújában azt mondta, óriási lesz az egészségügyi veszteség a koronavírus-járvány miatt, a végén mérleget kell vonni, hogyan vizsgázott az ágazat.

A volt kancelláriaminiszter a vidékről szólva azt mondta, lehet szépíteni, de 2019-ben a Fidesz elvesztette az önkormányzati választást: Budapest ellenzéki vezetés alá került, ezért a vidéken élő politikusok eltűntek az ország irányítói közül, csak így nem lehet jó vidékpolitikát folytatni. Ráadásul a magyar agrárbiznisz 2004 óta zsugorodik, a lengyelek és a szlovákok az utóbbi tíz évben megelőztek minket ezen a területen, pedig egyre több az ember, így egyre nagyobb az élelmiszer iránti igény. Ezen a helyzeten most lehet fordítani Lázár szerint: minden lehető forrást a vidékre kell összpontosítani, hogy osztrák, német életminőséget lehessen biztosítani a falvakban lakóknak. A közlekedés fejlesztése a legfontosabb, különösen a kötöttpályás közlekedésé, melynek fejlesztése most Budapestre fókuszál, ezt meg kell változtatni Lázár szerint.

A kiskereskedelmi multik ellen harcot hirdetne Lázár, fogyasztóvédelmi és építési szabályokkal, emellett a hazai üzletláncokat kell támogatni.

Mészáros Lőrincről is beszélt a volt kancelláriaminiszter: Szerinte hosszú és kemény menet lesz, de legitim és reális célnak tekinti, hogy az erőforrások magyar kézben legyenek, és egy erős magyar, nemzeti tőkésosztály jöjjön létre. Lázár szerint a „Mészáros-birodalom” azért feltűnő, mert kevés van belőle. Ez a „félbehagyott” rendszerváltás miatt történt így, nem alakultak megfelelő számban ilyen cégbirodalmak, pedig még tucatnyi kellene a Mészáros Lőrincéhez hasonló vállalkozásokból.

Lázár a Csányi Sándorral való stratégiai partnersége kapcsán azt mondta, ezt a „házasságot” Orbán Viktor hozta össze, és azért nem fél az „Orbán utáni időszak”-tól, mert, ahogy fogalmazott, „Orbán Viktor örök”, és a tőle tanultakra nem a politikában van szüksége Lázárnak, hanem abban, amit most csinál.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?