Belföld, Hírek

Egymás ellen versenyzett Mészáros Lőrinc és a veje

A Mészáros család egyik tagja nyert.

 

 

 

 


Érdekes családi vetélkedés bontakozott ki a több mint 50 milliárd forintból épített állami autó-tesztpályát kezelő Autóipari Próbapálya Zala Kft. egyik közbeszerzése körül, amelyben irodaszárny kivitelezésére kerestek céget. Nem egy teljesen új épületről, hanem egy meglévő ingatlan átalakításáról van szó.

A megbízásért versenybe szállt

  • Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos, miniszterelnöki barát egyik legnagyobb cége, a ZÁÉV Zrt.
  • a Mészáros Lőrinc vejeként is ismert Homlok Zsolt érdekeltsége, a Homlok Zrt.
  • a zalaegerszegi Homeland Kft. és
  • a budapesti EB Hungary Invest Kft..

A megbízást végül nettó 379,8 millió forintos ajánlattal a Homlok Építő Zrt. nyerte el az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumok szerint.

Homlok Zsolt 2017-ben vette feleségül a felcsúti multimilliárdos kisebbik leányát, Mészáros Ágnest, aki ma már a Homlok-Mészáros Ágnes nevet használja. A házaspár a Properitus Vagyonkezelő Kft.-n keresztül birtokolja a Homlok Építő Zrt. többségi tulajdonrészét. Az irodaépítésre szintén jelentkező ZÁÉV Zrt. a Pannon Speed Pro Zrt.-n keresztül a Mészáros család vagyonkezelő cégének, a Talentis Group Zrt.-nek a tulajdonában van, utóbbiban pedig Homlok-Mészáros Ágnes igazgatósági tag. Leegyszerűsítve: Homlok-Mészáros Ágnes férjével közös cégével és családi érdekeltségével is nekifutott a közbeszerzésnek.

Apró érdekesség, hogy a megbízáshoz szükséges biztosításhoz az alkuszi munkát is egy Mészáros-érdekeltség, a HUNInsurance Biztosítási Alkusz Kft. végezte. A HUNInsurance Kft.-ben tavaly vásárolt stratégiai tulajdonrészt a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hungarikum Alkusz Kft., tulajdonképpen Mészárosék megvették a konkurenciát.

A Homlok Zrt., amelyben az Opten szerint Homlok Tibor a kisebbségi tulajdonos, szép eredményeket tudhat magáénak: 2019-et 4,8 milliárd forintos forgalom mellett 482,7 millió forintos adózott eredménnyel zárták, ebből 250 millió forintot vettek ki osztalékként. Éppen annyit, mint egy évvel korábban. Ennél azonban sokkal nagyobb számokat produkál Homlok Zsolt másik érdekeltsége, a milliárdos állami megrendelésekkel kitömött Vasútvillamosító Kft., aminek eredményeiről már nem lehet konkrétumokat közölni, ugyanis tulajdonosi szálai egészen Svájcig nyúlnak. Egyelőre annyi látszik, hogy három év alatt 6,6 milliárd forint nyereséget hozott össze Homlok Zsolt érdekeltsége és eddig 4,4 milliárd forint osztalékkivétnek van nyoma.

A tesztpálya körül is sok a kérdőjel. A G7 gyűjtése szerint Mészárosék a mostani versengésben is részt vevő ZÁÉV Zrt.-je oroszlánrészt vállalt az építkezésben. Annyira, hogy a 52 milliárdos teljes költségből 49,5 milliárd forint a ZÁÉV Zrt.-nél,  a Szijjártó Pétert jachtoztató Szíjj László-féle Duna Aszfalt Zrt.-nél, illetve a Szabadics Zrt.-nél landolt. A lap következtetése szerint a tesztpálya sosem fogja megtermelni a beleöntött tízmilliárdokat, egy túlméretezett és reménytelenül veszteséges állami beruházásnak tűnik.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?