Belföld, Hírek

Méregdrága lett a jogosítvány itthon: a felére csökkent a tanulóvezetők száma – videó

Felére zuhant az autósiskolába jelentkezők száma, mert 500 ezer forintba kerülhet egy jogosítvány a tanintézetek szövetsége szerint.

 

 

 

Az RTL Híradó riportjában nyilatkozó fiatal lány már ötödször próbálkozik a forgalmi vizsgával, eddig sikertelenül. Segítik a szülei, és munkát vállalt az egyetem mellett, tgy tudja kifizetni, amennyi kell a jogosítványra.

„Jelenleg körülbelül olyan 60 óra környékén járok. Ez úgy hozzávetőleg 500-550 ezer forintot tett ki eddig. A jelenlegi vizsgám sajnos nem sikerült, úgyhogy még órákat kell vásárolnom” – mondta a Híradónak a lány.

Az autós tanintézetek szövetségének elnöke az üzemanyag és a javíttatás drágulásával indokolja a jelentős áremelkedést, illetve azzal érvel, hogy több adót kell fizetniük a kata tavalyi megszüntetése óta. Azt mondja, kénytelenek áthárítani a megugró költségeket, hiába zuhan a forgalom.

„A tavalyi létszámhoz képest jelenleg olyan 50 százalékos visszaesés van. Ennek több oka van: a gazdasági helyzet, illetve ezek a gyerekek általában 17 évesek, önálló keresettel nem rendelkeznek” – mondta Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke.

A riportban arról számoltak be, hogy a jogosítvány a KSH legutolsó adatai szerint tavaly év végén átlagosan már majdnem 305 ezer forintba került, 41 százalékkal többe, mint két évvel korábban.

A tanintézetek szövetsége szerint azonban ennél is nagyobb összeggel érdemes számolni.

Inkább olyan félmillió forintban gondolkodjon, illetve azt meghaladó összegben. Ha, ne adj’ isten, megbukna a vizsgán, vagy újabb vezetési órákat kellene vennie, az még megdobhatja a költségeket. Ugye ,már maga a KRESZ-tanfolyam is 80 ezer forintba kerül– magyarázta Szánthó Péter, a Pénzcentrum.hu elemzője.

A KRESZ-tanfolyam díjának egy részét többeknek visszatéríti az állam: a 20 évnél fiatalabbaknak öt, a gyesen lévőknek pedig három éve. A támogatás mértéke viszont azóta nem változott, legfeljebb 25 ezer forint. Az RTL megkérdezte Gulyás Gergelyt, hogy emelnek-e ezen a drágulás miatt.

Volt róla szó a kormányban. Az idei évben szerintem nem fogjuk tudni megemelni, de a jövő évi költségvetésben el tudom képzelni, hogy ennél magasabb támogatási összeg szerepeljen– mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A bevezetése óta eltelt néhány év alatt majdnem 140 ezren igényelték a sikeres KRESZ-vizsga esetén járó állami támogatást a Magyar Államkincstár adatai szerint.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?