Belföld, Hírek

Koronavírus: itt vannak a legfontosabb tudnivalók Kásler Miklós leveléből a hétfői iskolanyitásról

Kásler szerint nem lehet az iskolákban keverni a jelenlétet, valamint az óvodákban is kerülni kell a csoportok összevonását.

 

 

 




 

Telex.hu számolt be Kásler Miklós leveléről, amiben többek között a hétfőn esedékes nyitásokról is írt, valamint több javaslatot is megfogalmazott.

A fontosabb kéréseket, utasítások, gondolatok Kásler leveléből:

Az óvodákat illetően a minisztérium azt kéri, hogy a csoportokat ne vonják össze akkor sem, ha esetleg eleinte alacsonyabb még a jelenlévő gyermekek létszáma. A gyerekekkel saját óvópedagógusaik foglalkozzanak, így elkerülhető a keveredés.

Hétfőtől az általános iskola 1-4. évfolyamai rendes munkarendben működnek, és jelenléti oktatás folytatnak majd, a felső tagozatnál ( 5-8. évfolyam) május 10-ig az általános iskolákai továbbra is tantermen kívüli digitális munkarendben tanulnak. Amennyiben a szülők igénylik a gyermekek felügyeletét, akkor ezt május 10-ig továbbra is meg kell szervezni az iskolában a veszélyhelyzet ideje alatt, és az étkezést is biztosítani kell.

Az intézményekben megszakítás nélkül folytatják a diákok testhőmérsékletének mérését, a maszkviselés pedig kötelező, ahogy a kézfertőtlenítés is, valamint a rendszeres szellőztetés is fontos.

Az iskolák fertőtlenítőszereket is fognak kapni, szükség esetén pedig a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. küld új digitális érintésmentes hőmérőket.

Kásler a hiányzásokról azt írta, hogy a gyermekek, tanulók hiányzásával kapcsolatban kérjük, hogy kellő rugalmassággal, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el. Veszélyeztetett diák esetén, a szülő kérheti az igazsgatót, hogy döntsön az adott gyermekről, hogy otthon folytathatja-e a tanulást.

Fontos, hogy a hibrid oktatás nem megengedett, jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható Kásler levele szerint, az otthon tanulók számára el kell jutattni a tananyagot. Nincs kizárva annak a lehetősége, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára.

Az igazgatók figyelmét külön felhívja a levélben arra, hogy az igazolt, igazoltatlan hiányzások szabálya nem változott, tehát ennek értelmében az a diák, aki 250 óránál többet hiányzott, illetve a jegyei alapján nem lezárható, akkor osztályzó vizsgát kell tennie.

Amennyiben valamelyik iskolában, óvodában felüti fejét a vírus, az illetékes népegészségügyi szervvel egyeztetve, az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelhet el, illetve digitális oktatás bevezetésről dönthet az operatív törzs.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?