Belföld, Hírek

Müller Cecília fontos üzenete a boltok újranyitása után: ne családi program legyen a bevásárlás

Április 7., az újranyitás első napja van. Tegnap Orbán Viktor bejelentette, hogy elértük a 2,5 millió beoltottat hazánkban, ezért mátol életbe léphetnek bizonyos lazítások: hosszabbodik az üzletek nyitvatartása, a kijárási tilalom időszaka rövidül, nyitnak a szolgáltatók, a boltokba négyzetmétertől függően lehet bemenni.

 

 

 

 


Az első lazítások nem azt jelentik, hogy a járványügyi védekezés, a szabályok betartása kevésbé fontos innentől, a járvány harmadik hulláma továbbra is tombol. Müller Cecília már tegnap figyelmeztetett, hogy a hétfői, „mérsékelt járványadatokat” óvatosan kell kezelni. Ez – sajnos – be is jött, mert a tegnap 311 beteg hunyt el a koronavírus szövődményei miatt, igaz, az új fertőzöttek száma csökkent, de a halálozási adat nagyon drámai.

Mi jön most, mire figyelmeztet az operatív törzs a nyitás első napján?

Itt nézheti videón a tájékoztatót:

 

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Elsőként György István, az oltási munkacsoport vezetője tájékoztatott az oltási program állásáról. Elmondta, hogy kedden két fontos mérföldkőhöz érkeztünk:

  • átléptük a 2,5 millió beoltottat, a 25 százalékos átoltottsági szintet
  • a reggeli adatok szerint 1 millió felett van azok száma, akik már a második oltást is megkapták, ami a lakosság 10 százaléka

Az idősek mellett a napokban a pedagógusok oltása is folyik, több mint 100 ezer pedagógus kapta meg eddig az oltást, tegnap pedig újabb 100 ezer iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozó kapott behívót sms-ben a soron kívüli oltásra. György velük kapcsolatban elmondta, hogy a múlt héten beoltott tanárok egy részének a második oltása az érettségi időszakára esik (hétköznapra), ezért úgy döntöttek, az ő második oltásukat ia hétvégére próbálják szervezni.

A pedagógusok soron kívüli oltásának második üteme csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart, Pfizer-vakcinát kapnak – mondta.

A Magyar Honvédség buszai is folyamatosan dolgoztak, több mint 20 kistelepülésre jutottak el. Most kis szünet jön ebben, mert a katonák második körös oltása következik, ha ezzel végeztek, utána visszatérnek a falvakba az oltóbuszok.

Hatályba lépett az újranyitás első fokozata

Kiss Róbert részletesen ismertette a mától hatályba lépő új intézkedéseket, amikről itt írtunk részletesen. Kiemelte, hogy a négyzetméter-alapú szabályok a szolgáltatásokra nem vonatkoznak. Az új szabályok nem vonatkoznak a szállodákra és a vendéglátóhelyekre sem, amelyek nem fogadhatnak vendégeket, illetve csak elvitelre értékesíthetnek. A többi védelmi intézkedést, például maszkhasználatot meghosszabbítja a kormány, ez a mai napon jelenik meg a közlönyben.

Müller Cecília folytatta a tájékoztatót. A tisztifőorvos szerint a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek. Bizonyos mértékben egyfajta stagnálást lehet látni, de a kórházi kezelésre szorulók száma még nagyon magas. Elmondta, hogy a brit mutáns miatt ilyen rossz a helyzet egész Európában és hazánkban is. A fiataloknál is látható, hogy sokkal többen kerülnek kórházba, valamint súlyosabban zajlik náluk a betegség. Továbbra is érvényes az a statisztika, hogy alapbetegség nélkül a fertőzöttek 3-4 százaléka kerül kórházba. A cukorbetegség, a kóros elhízás és valamennyi egyéb betegség jellemző a betegek nagy részére – mondta Müller. – Mindig találkozunk olyanok betegekkel, akiknek az immunrendszere úgy reagál, hogy gyorsan súlyos állapotba kerülnek, akár órákkal az első tünetek jelentkezése után lélegeztetőgépre szorulnak – tette hozzá.

Az elhunytak száma szerinte sokakban megdöbbenést kelthetett, de ez „adattorlódás miatt” történt, mert nem mindig jelentettek pontos adatokat a húsvéti ünnepek alatt, amikor is más dolguk is akadt…

Az AstraZenecáról

A ma érkező 250 ezer Pfizer-vakcina egyből az oltópontokra kerül, ebből folytatódik a pedagógusok oltása. Az AstraZeneca vakcináját övező bizonytalanságokkal kapcsolatban Müller Cecília azt mondta, az Európai Gyógyszerügynökség ma vagy legkésőbb holnap nyilatkozik arról, van-e kapcsolat a vérrögképződéses esetek, illetve e vakcina beadása között. Ezt a magyar hatóságok is figyelembe veszik, így ezt követően döntenek a vakcina további alkalmazásáról.

A boltok újranyitása után ezekre figyeljünk a bevásárláskor

„Őszinte remény van bennem amiatt, hogy hamarosan platózni fogunk, de igen magasak az adatok, így nagyon szigorú körülmények között kell megkezdeni az indítást, fokozott óvatosságot kérek mindenkitől” – mondta Müller Cecília. Ezekre mindenki figyeljen:

  • kötelező az orrot, szájat eltakaró maszk viselése
  • védjük az üzletekben dolgozók egészségét
  • türelmesen kell várakozni a boltok előtt
  • lehetőség szerint fertőtlenítsünk a kezünket a boltba lépés előtt
  • tisztítani kell a bevásárlókosarakat a boltokban
  • lehetőleg ne a legforgalmasabb időben intézzük a vásárlást
  • ne családi program legyen a bevásárlás, a gyermeket hagyjuk otthon
  • legyen bevásárlási lista, hogy gyorsabban végezhessünk
  • fizessünk kártyával
  • tartsuk a távolságot mindenhol, ebben segítségül szolgálnak a táblák, matricák
  • legyünk türelmesek egymással

A favipiravir mellett milyen gyógyszerek segítenek a gyógyulásban? – érkezett a kérdés a tisztifőorvoshoz a tájékoztató végén. Müller kiemelte, hogy ha tüneteket észlelünk, azonnal hívjuk a háziorvost. Nem mindegy, milyen állapotban kapja el a beteget a vírus. A favipiravir gátolja a koronavírus szaporodását. Ami még segíthet a gyógyulásban: tartózkodjunk ágymelegben, feküdjünk, a testhelyzet sem mindegy, félig hasra, oldalra kell feküdni. Fontos, hogy C- és D-vitamint kell szedni, sok folyadékot kell inni, könnyű étkezéseket javasolt sok gyümölccsel és zöldséggel. Tanácsa szerint legyen otthon lázcsillapító, ibuprofen tabletta. Fontos emellett még a szellőztetés is. Ha rosszabbodnak a tünetek, pl. nehézlégzés alakul ki, értesíteni kell a mentőszolgálatot – tanácsolta Müller.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?