Belföld, Hírek

Kijött a rendelet, nagyon hosszú a lista, hol kötelező ezután a maszk – Nézze meg, mert büntetés jár, ha nem viseli!

Megjelentek a Magyar Közlönyben azok az új járványvédelmi szabályok, amelyeket a szerdai kormánydöntések után Orbán Viktor miniszterelnök ismertetett. Fókuszban a maszkszigorítás, nézze meg alaposan a listát, mert komoly büntetések várhatók hétfőtől!

 

 

 




 

Három kormányrendelet foglalja magában a szabályokat. Mint megírtuk, Orbán Viktor szerdán Facebook-oldalán jelentette be a második hullám elleni védekezés új szabályait: 11 órakor a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, szigorítanak a maszkhasználaton. A közlönyben kiadott rendeletekben leírják ezek részletszabályait. A legtöbb szigorítás hétfőtől lép életbe. Nézzük sorban a változásokat!

A maszkviselés új szabályai:

Hétfőtől kötelező lesz az üzleteken és tömegközlekedési eszközökön kívül a maszkviselés

  • a bevásárlóközpontokban
  • mozikban
  • színházakban
  • múzeumokban
  • koncerteken (a fellépők kivételével)
  • könyvtárak közönség által látogatott területén
  • egészségügyi és szociális intézményekben
  • közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon

A megfelelő maszkviselet azt jelenti, hogy a maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is. Fontos változás az is, hogy valóban maszkot kell viselni, nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat és ez minden 6 évnél idősebb embernek kötelező.

Aki nem vesz maszkot ezeken a helyeken, büntetésre számíthat. A tömegközlekedési eszközről leszállíthatják, emellett akár 50 ezer forintra meg is megbírságolhatják. Még szigorúbb lehet a büntetés, ha az illető együttműködés hiányában megzavarja a közösségi közlekedést, ez esetben ellene rendőri intézkedést is lehet kezdeményezni és elzárással is büntethető.

Kiemelik, hogy a maszkviselési kötelezettséggel kapcsolatos szabályokat- az üzletek, a mozik és a bevásárlóközpontok esetében a kereskedelmi hatóság, minden más helyen a kormányhivatal, a rendőrség pedig bármely helyszínen ellenőrizheti. A maszkviselés betartása az üzletek, bevásárlóközpontok mozik üzemeltetőinek felelőssége is.

Ha az üzemeltető azt észleli, hogy valaki nem hord maszkot, akkor a jogsértő személyt a maszkviselésre felszólíthatja, ha az illető ennek ellenére sem vesz fel maszkot, akkor távozásra kell felszólítani és kiszolgálás is megtagadható tőle. Az üzemeltető csak akkor büntethető, ha semmit nem tesz a jogsértés ellen. Ez esetben a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rendőrség értesítése alapján több fokozatban szankciót szabhat ki az üzletre is. Első alkalommal figyelmeztetést alkalmaz, második alkalommal 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírságot szab ki, harmadik alkalommal az üzletet, illetve a helyiséget legalább 3 napra, legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

Az iskolákban testhőmérséklet mérése kötelező

Október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be. Lázas gyermeket azonnal el kell különíteni és a szülőt értesíteni. A gyermeket kísérő szülő csak maszkban léphet be az intézménybe!

23 órakor bezárnak a szórakozóhelyek

Hétfőtől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva, és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát. Zenés, táncos rendezvény abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma egy időben nem haladja meg az 500 főt, és az legfeljebb 23 óráig tarthat.




A vendéglátóhelyeken 23 és reggeli hat óra között az alkalmazottakon kívül az élelmiszer megrendelése, kifizetése és átvétele céljából lehet tartózkodni.

A PCR-tesztek hatósági áráról

Ugyancsak hétfőtől lép életbe az önköltséges PCR-tesztek 19 500 forintos hatósági ára, ebből a vizsgálat díja 17 ezer forint, a mintavétel díja 2500 forint. A potenciális koronavírus-fertőzötteknél a háziorvos, a kórházak illetve járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek.

Ingyenes az influenza oltás

A kormány döntése értelmében október 1-jétől életkortól függetlenül bárki igényelheti ingyenesen az influenza elleni védőoltást.

10 napos karantén

A kormány arról is döntött, hogy hétfőtől a külföldről hazatérő magyaroknak 14 helyett csak 10 napig kell karanténban lenniük, akkor, ha a fertőzés gyanúja nem merül fel náluk.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?