Belföld

A minimálbér feléért, havi 77 ezer 140 forintért keresnek konyhai kisegítőt a kerekegyházi óvodába – videó

Konyhai kisegítőket keresnek a kerekegyházi Bóbita Óvodába: két személyt keresnek napi 8 órai munkára a minimálbér feléért, havi nettó 77 ezer 140 forintért. Ennél több fizetést nem is adhatnának, mert megszegnék a közmunkára vonatkozó kormányrendeletet, ugyanakkor éttermek és panziók a minimálbérért is alig találnak ugyanerre a munkakörre dolgozót.

 

 

 

Kerekegyháza polgármestere, Kelemen Márk azt írta az RTL Híradónak, hogy két dajka nyugdíjba megy rövidesen, akik helyére két, eddigi közfoglalkoztatottat vesznek fel, az ő helyükre keresnek új embereket. Viszont, ha szeretnének, akkor sem tudnának több pénzt fizetni nekik a havi bruttó 116 ezernél, mert a közfoglalkoztatási bér a minimálbér 50%-a, s az erről szóló kormányrendelet szerint ettől eltérni nem lehet.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint azért mennek a települések ebbe az irányba, mert nincs elég pénzük, így csökkentik a költségvetésben a bérkeret terheit.

Kengyel Zsombor minimálbérért jelentkezett mosogatni, ágyat húzni egy pécsi panzióba. Jelenleg elégedett a fizetésével, de csak azért, mert még a szüleivel él. A kis panzió tulajdonosa szerint minimálbérért, ami kétszer annyi, mint a közmunkásbér, azaz nettó 154 ezer forintért is nagyon nehéz embert találnia.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?