Belföld, Hírek

Kásler Miklós elárulta: várhatóan ekkortól kezdődhet a nyitás

Kásler Miklós miniszter Bayer Zsolt vendége volt vasárnap a Bayer Show-ban. A politikus a műsorban bővebben beszélt a járványhelyzetről.

 

 

 

 


A miniszter szerint az első hullámkor Magyarország nagyon gyorsan cselekedett, ami Orbán Viktor érdeme. A harmadik hullámmal kapcsolatban Bayer arról is kérdezte a politikust, mi lett volna, ha a kormány az ellenzék kérésének tesz eleget.

Mint mondta, ha novemberben nem hozzák meg a szigorító intézkedéseket, a járvány „rendkívüli módon elfutott volna”. Kásler szerint a brit mutáns már decemberben-januárban is jelen volt hazánkban, ám Müller Cecília országos tiszti főorvos csupán januárban jelentette az első hazai eseteket.

A miniszter elmondta, hogy valóban magasak a halálozási adatok Magyarországon, de volt idő, amikor a hazai adatok a legjobbak között voltak. Szerinte csak a pandémia végén lehet majd felmérni, melyik ország hogyan teljesített a járványkezelésben.

Az eltávozottak száma megduplázódott volna három-négy hét alatt

– mondta Kásler válaszolva arra, mi történt volna, ha a kormány feloldja a korlátozásokat februárban.

A politikus oltások tekintetében dicsérte magyar kormányt, sőt, szerinte „Magyarország az oltások területén világhatalom” – utalván arra, hogy hazánkban 13 kötelező oltás van, ami más országok gyakorlatát nézve ritka.

Kásler szerint nem igaz, hogy a magyar egészségügy összeomlott.

„Meg se rendültünk, Lombardia összeomlott” – mondta a miniszter. Szerinte a magyar egészségügy csak akkor nem állhat helyt, ha valami „különleges katasztrófa” történik, mert egyébként Európa legjobbjai közé tartozik.

A politikus elmondta, abban az esetben, ha nem történik valami rendkívüli, mondjuk nem jelenik meg egy újabb mutáció, legkorábban május végén, június elején lehet nyitni.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?