Belföld, Hírek

Novemberre csődbe mehet Budapest, ha nem jut újabb bevételekhez

Az iparűzési adót a kormány döntése értelmében lefelezik, ez a Fővárosi Önkormányzatnak 15-20 milliárd forint bevételkiesést jelent.

 

 

 




 

„A főváros működtetése havonta 20-25 milliárd forintot emészt fel. 2021. január elsején 80 milliárd forintos lyuk tátongott a működési bevételek és kiadások között. Ha erre rájön az iparűzési adóbevétel 15-20 milliárdos mínusza, akkor a fővárosi önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes.

Így Budapest 2021 végére nem tudja majd miből fizetni a béreket, leállnak a közszolgáltatások, intézményeket kell bezárni.

„Hiába lesz pénz az önkormányzat számláján, ha azok már kötött felhasználásúak. Például a Blaha Lujza tér felújítására kapott pántlikázott forrásokból való utalást működési kiadások fedezésére senki sem fogja aláírni. Ebben az esetben a főváros fizetésképtelenné válik, vagyis nem tudja tovább finanszírozni a közszolgáltató cégek és az önkormányzati intézmények működését, nem tudja kifizetni a béreket” – fogalmazott Kiss Ambrus.

A fővárosi önkormányzat 139 milliárd forint iparűzési bevétellel számolt 2021-re. Ebből már 10 százalék kiesése is megoldhatatlan problémákat jelentene a fővárosi közszolgáltatások üzemeltetésében. A becsült kiesés jóval meghaladja ezt.

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?