Belföld, Hírek

Kormányinfó – Gulyás Gergely: csúszik az iskolák nyitása, ez az új időpont – Beoltják a tanárokat, döntenek a boltokról is

Újranyitás, vagy szigorítás? Idén is a fiókban marad a kölni húsvétkor? Mi lesz a boltokkal és az iskolákkal? Ezek a kérdések foglalkoztatják ma az embereket Magyarországon. A kormány tegnap ülésezett, a döntéseket Gulyás Gergely ismerteti a Kormányinfón.

 

 

 




 

Az elhunytak száma sosem volt még ilyen magas, az elmúlt 24 órában minden eddiginél több, egy nap alatt 272 beteg halt bele a koronavírus-fertőzésbe. Orbán Viktor a minap arról beszélt, a kormány tárgyalja majd a kamarai javaslatot, hogy az általános boltzárat négyzetméter-alapú létszámkorlátozással váltsák fel.

Videón Gulyás Gergely tájékoztatója:

A Kormányinfón elhangzott:

EU-csúcstalálkozó lesz ma, online formában, témája a járványkezelés. A járvány terjedése erősen felfelé tart a legtöbb uniós országban – ismertette Gulyás Gergely. A harmadik hullámnak nincs vége, a fertőzöttek száma növekszik, a helyzet Magyarországon is rossz – mondta, majd ismertette a friss járványügyi adatokat.

Azt tudjuk mondani, hogy a helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer megfeszített munkával tudja biztosítani a szükséges kapacitásokat. 1678 szabad, lélegeztetőgéppel ellátott ágy van, de 10441 egyéb kórházi ágy is rendelkezésre áll. A kormánynak vannak tervei, ha ezek az ágyak is betelnének. A munkában rezidensek és medikusok is részt vesznek, illetve bármelyik orvos behívható.

650 ezer nyugdíjas van, aki nem regisztrált vakcinára. Őket arra kérik, regisztráljanak, mert ha beoltják őket, a betegség kockázata rendkívül lecsökken. Az idősotthonokban 1 százalék alá csökkent a megbetegedések száma.

Az oltások bizonytalanul érkeznek, de a kínai és orosz szállításoknak köszönhetően áprilisban várhatóan minden eddiginél több oltóanyag érkezik.

Nyitási tervek:

A kormány eldöntötte, hogy ha 2,5 milliót eléri az oltottak száma, akkor kinyitnak az iskolák, a középiskolák és az óvodák is. Ez legkorábban április 12-én, vagy április 19-én történhet meg. A nyitás előtt a tanárokat, óvónőket regisztráció után, önkéntes alapon beoltják.

Üzletek nyitvatartása:

Az iparkamara javaslatokat tett, amelyek minden üzletre azonos módon vonatkoznának: 10 négyzetméterenként egy vásárló lehetne a boltokban. A kormány arra kérte az operatív törzset, vizsgálja meg ezeknek a szabályozásoknak az életszerűségét, holnap döntés születhet. Ám fel kell mérni, hogy – különösen a húsvét előtti időszakban – egy ilyen, egyébként szükséges döntés milyen hosszú sorokat eredményezne a boltok előtt – mondta Gulyás Gergely. Holnap reggel hat órakor az operatív törzs ülésén, amelyen Orbán Viktor is résztvesz, döntés születik erről.

Nagyon aggasztóak a mostani számok, fontos a szabályok betartása. Az elhunytak több mint 80 százaléka az idősek közül kerül ki, ha az átoltottságuk megfelelő lesz, a halálozási számok csökkennek majd.

A kormány a nyitási tervről akár a jövő héten dönthet, de a nyitást a megfelelő átoltottsághoz kötik, s amíg a járványügyi számok nem engedik, addig ezen változtatni nem fognak.

Gulyás Gergely egy kérdés erejéig az Eb-ről is beszélt: azt mondta, az UEFA-nak azt a választ adták, hogy aki addigra be lesz oltva, az vehet részt ezeken a sporteseményeken.

 

 

Kérdésekre adott válaszok

A háziorvosok nem olthatták volna be a maradék kínai vakcinával azokat, akik a körzeteikből regisztráltak? Milyen megkötéseik vannak? Válasz: Ha az oltási sorrendben előrébb állót nem érik el, vagy nem kéri az oltást, lehetőségük van tovább haladni. Lehetőségük van arra, hogy bárkit, akár fiatalabbakat is beoltsanak, a lényeg, hogy a náluk lévő vakcinát oltsák el. A vakcinák között pedig nem is kell különbséget tenni, a kínai vakcina ugyanolyan jó, sőt, a mutációk ellen jobb is, mint bármelyik.

Mikor dől el, milyen lesz az érettségi? Válasz: Van világos döntés a szóbeli vizsgákról, természetesen ez változhat, de reálisnak látszik, hogy május végéig legalább az első oltással mindenkit be tudnak oltani. Ha változtatni kell, erre lehetőség van, de jelen pillanatban az a terv, hogy az érettségik május végén és június elején lezajlanak, az írásbelik és a szóbelik is.

Milyen jogosítványokkal jár majd az oltási kártya? Válasz: Az újranyitási tervekkel együtt ezt is nyilvánosságra hozzák. Egy online konzultáción állampolgárok elmondhatták, hogy milyen elvárásaik vannak az oltási kártya kapcsán, a kormány ezeket is figyelembe veszi.

A magyar kormány érdekérvényesítő képessége miként változik azzal, hogy a Fidesz kilépett az EPP-ből? Válasz: A magyar kormány érdekérvényesítő képessége az elmúlt években jelentősen nőtt. A befolyásunk jelentős, a magyar miniszterelnök az egyik leghosszabb ideje hivatalban lévő kormányfő, nem kell attól tartani, hogy a kilépés gátolná az ország érdekérvényesítő képességeit.

Mikor tetőzik a járvány? Előzetesen március 24-re mondták. Válasz: Mivel ma 25-e van, és a számok nőttek, tehát ez nem következett be. A szennyvizekben tlaálható vírusrészecskék száma csökken a múlt hét óta, erről azt szokták mondani, hogy előrejelzi a várható helyzetet. A számítások szerint magasan vagyunk, de nem tudjuk megmondani, hogy ma vagy a hónap végén, avagy egy-két hét múlva jön-e el a csúcs, de közel vagyunk hozzá.

Be lesznek-e oltva a 65 év feletti regisztráltak húsvétra? Válasz: Ez továbbra is tartható, főleg, ha a regisztráltak száma változik, április első felében akár az összes, oltást igénylő 65 év feletti beoltható lehet.

A háziorvosokat ki lehet rendelni kórházi munkára. Mik a feltételek? Válasz: A háziorvosok megkapták az oltást, csak azok nem, akik nem kérték, de ők kevesen vannak. Egyébként a lehetőség elvi, egyelőre nem rendelték ki a háziorvosokat, de megvan rá a lehetőség, hogy bevonják őket ilyen formában is a védekezésbe.

A két új kínai vakcinából (Cansino, Covishield) mennyit rendelünk és mennyiért? Az egydózisú Johnsson vakcinával mi a helyzet? Válasz: A két kínai vakcina gyártójával nincs még aláírva a szerződés, ha ez megtörténik, nyilvánosságra hozzák az adatokat. A Johnsson-vakcinából pedig több mint 4 milliót rendeltünk, de ez uniós megrendelés, azt reméljük, valamennyit kapunk belőle áprilisban.

Kik tartoznak a kritikus infrastruktúra körbe, akiket beoltanak azokon kívül, akikről tegnap Müller Cecília beszélt? Válasz: Energiaellátás, vasút, tömegközlekedés. Van egy lista, amit még soha egy kormány sem hozott nyilvánosságra, jó okkal, de józan ésszel felmérhetőek ezek a területek. Olyan munkaterületek, amelyek ellátása szükséges az ország működéséhez.

Nem mondanak igazat az orvosok, akik a nehéz helyzetről beszélnek a kórházakban? Válasz: Erőfeszítésekre van szükség a kórházakban ez igaz, de az nem, hogy ne jutna megfelelő ellátás a betegeknek.

Ha egy háziorvos nem tudja eloltani a vakcinát, amit kapott, mert valaki nem kéri, mit tehet? Válasz: Nincs akadálya, hogy akár fiatalabbakat is beoltsanak, amennyiben a krónikus betegek, idősek, akik regisztráltak, már elfogytak. A lényeg, hogy a társadalmi immunitás kialakuljon, biztatjuk is a háziorvosokat, hogy éljenek ezzel a szabadságukkal mondta Gulyás Gergely.

Jó ötlet, hogy nemzetközi sporteseményeket rendez a kormány? Nyolcan fertőződtek meg a vívók közül, most U21-es focibajnokság lesz, nem veszélyes ez? Válasz: A sportrendezvények zártkapusak, csak a versenyzők vannak ott. Egyszerre próbáljuk meg az élet és a gazdaság működését és ennek feltételeit megteremteni. Az a néhánysportrendezvény sem az egészségügyi védekezést nem zavarja, sem olyan fertőzött nem került ki ezekről a helyekről, aki kórházba került volna.

Tervezik a várandós, vagy szoptatós anyák beoltását? Válasz: Több vezető orvos jelezte, hogy vizsgálják felül a protokollt, amely nem javasolja a kismamák beoltását. Ennek vizsgálata zajlik, az eredményt a tiszti főorvos néhány nap múlva közölni tudja. Eddig egyöntetű vélemény volt, hogy a kismamákat ne oltsák, de ahogy több adat keletkezett, az orvosok véleménye is megváltozott, de alapos vizsgálat előzi majd meg a protokoll esetleges megváltoztatását.

A gépjárműadó ügyében az önkormányzatok helyett a NAV már az illetékes. Miért nem utalja át az önkormányzat automatikusan a NAV-nak, ha valakinek túlfizetése keletkezett, tehát már befizette adóját az önkormányzatnak a NAV helyett? Válasz: Azért, mert egy hatóság sem dönthet önállóan arról, mi történjen a túlfizetéssel, erről csak az adózó dönthet, hogy visszakéri, avagy a további adója kiegyenlítésére felhasználja.

Meddig tartják fent a rendelőintézetek állami felügyeletét? Válasz: A veszélyhelyzet végéig.

A gyermeksportolók tömeges, többnyire zárt helye történő edzéseit miért nem kellett felfüggeszteni? Válasz: A versenyengedéllyel rendelkező sportolók edzhetnek így, ha azt akarjuk, hogy az élet ne álljon le teljesen, akkor az akár az olimpiára készülő sportolókat megfosztani a versenyzés lehetőségétől nem helyes. A biztonsági előírásokat ezeken a helyeken betartják.

Mennyi az ismételt fertőzés, illetve ezt melyik koronavírus-variáns okozza? Válasz: Alacsony az újrafertőződések száma. Aki átesik a fertőzésen, néhány hónapig védett marad, a 4 hónap egy reális időszak. A brit mutáns a legveszélyesebb, a fiatalokat is nagyobb számban éri el. A mostani megbetegedések 80 százaléka ehhez a mutánshoz köthető.

A Nemzetközi Oltóközpont visszafizeti a regisztrációs díjakat a megváltozott jogszabályi környezetre hivatkozva. Mi a helyzet most ezzel az oltást ígérő magáncéggel? Válasz: Fogyasztóvédelmi eljárás indult a cég ellen, semmiféle jogszabály nem változott meg, Magyarországon és máshol is állami beszerzés van, nem történt változás.

Vasárnap óraátállítás, mi lesz az óraátállítás eltörlésének módja? Válasz: Ez felettünk áll, uniós döntés, Magyarország benne van ebben, ha konszenzusra jutnak a tagállamok, akkor tudja Magyarország is eltörölni az óraátállítást.

A koronavírus tájékoztató oldalon 3,8 millió vakcina érkezett, ezeket tartalékolják a második oltásra, avagy eloltják első oltásként? Az első és második oltás közötti időt meghosszabbították, mit lehet erről tudni? Válasz: Ahol a gyógyszerfelhasználási idő lehetővé teszi, ott meghosszabbodott a két oltás közötti időtáv. A Pfizernél 42 nap, az AstraZenecánál 12 hét, tehát ezeknél több oltást tudunk első oltáskéntt beadni. A kínai esetén 28 napra kapják a második oltást: vannak orvosok, akik azt mondják, itt is lehetne hosszabbítani, de amíg erről nincs hatósági engedély, addig ezt nem lehet megtenni. Az orosz vakcinánál ez a kérdés értelmezhetetlen, mert ez az egyetlen vakcina, ahol az első és a második vakcina különböző.

Mit kell tenni, ha valaki alternatív orvoslással elérhető védettséget ajánl? Válasz: A kuruzslás bűncselekmény. Ha valakinek orvosi végzettsége van, minden orvosi protokoll vonatkozik rá, amit a szakterület megalkotott a koronavírus kapcsán, aki ezeket nem tartja be, annak büntetőjogi és polgárijogi felelőssége is van.

Nem tartanak attól, hogy a négyzetméter-alapú boltnyitás tumultusokat okoz? Válasz: De tartunk tőle, ezért kértük meg az operatív törzset, hogy vizsgálja meg ezt a kérdést.

Mi a felelőssége a kormánynak abban, hogy a halálozási adatok növekszenek? Válasz: A növekedés valós, de nem tér el a többi európai országban tapasztalható trendtől. Vannak országok, ahol nem írnak bele a koronavírus áldozatait tartalmazó listába olyanokat, akiket Magyarországon igen. Egy objektív összehasonlítási mód van, ez a többlethalálozás, tehát, hogy mennyivel többen haltak meg most és az elmúlt évben, vagy az elmúlt öt év átlagában. Tavaly 8,7 százalékkal többen haltak meg, mint 2019-ben. Az elmúlt öt év átlagához viszonyítva 6,3 százalékos a növekedés. Az uniós országokban 10,2 százalékos a növekedés 2020-2019 vonatkozásában, tehát Magyarországon a védekezés sikeres. Ízléstelen arról beszélni, hogy hol halnak meg többen. Több uniós országban kapkodva döntöttek intézkedésekről, Magyarország világos szabályokat szabott meg a védekezés területén.

Helyes-e, hogy a kórházi adatokat, helyzetet ismertető orvosokat álhírterjesztéssel vádolják? Válasz: Az, hogy a terhelés nagy a kórházakban, igaz, az viszont álhír, hogy ne kapna minden, kórházban lévő ember megfelelő ellátást.

Hogyan lehet garantálni, hogy akik megkapták az AstraZeneca első oltását, megkapják a másodikat is, tekintve, hogy a szállító nem tudja a vállalását tartani? Válasz: A feladat nehéz, igyekszenek úgy elosztani, hogy oltsanak is vele első oltással, de 12 hét múlva mindenki megkaphassa a másodikat is. Megnehezíti ezt, hogy a gyártó nem szállítja megfelelő ütemben a vakcinát.

Vannak, akik nem tudták megkapni időben a második dózist, mit tehetnek ők? Válasz: Hacsak valami helyi hiba nem történt, ez a helyzet elvileg nem állhat elő, elvileg mindenhova ugyanannyi első és ugyanannyi második vakcinét vittek. Az orvosi vélemények egybehangzóak abból a szempontból, hogy nincs lényeges különbség annak kapcsán, hogy a 28. napon, vagy kicsit később kapja meg valaki az oltást.

Kockázatos, hogy a rendőrök ugyanazt a szondát használják? Válasz: Van steril csővel ellátott szonda, illetve olyan szonda, amit 15 centiről kel megfújni. Ettől függetlenül elfogadhatatlan, ha nincs fertőtlenítés két szondáztatás között a jelen helyzetben, ezt a rendőrségnek be kell tartania.

Kevesebb érkezett Szputnyik-vakcinából, mint vártuk, mit teszünk? Válasz: A jövő héten is érkezik Szputnyik-vakcina, a késést behozza az orosz szállító.

Tervezik feltüntetni a védettségi igazoláson a vakcina típusát? Válasz: Itthon nem. A közös, uniós kártya tekintetében az Európai Bizottságnak tervezete van még csak erről, mire abból vakcinaigazolvány lesz, túl leszünk a járványon is. Gyorsított eljárásban ez két hónap, ha megszületik a döntés, Magyarország majd viszonyul hozzá.

Lehet járványügyi szabályok megsértése miatt eljárást indítani egy tájékoztató miatt? Válasz: Ha csak sajtótájékoztató történt, nem lehet ilyen lejárást indítani.

Az egészségügyi kapacitások elérték avégső határaikat, kér nemzetközi segítséget a kormány? Válasz: Néhány újság a vágyait összetéveszti a valósággal, a kormány elleni gyűlölet határozza meg az állításaikat. Az egészségügyi rendszer rendkívüli próbatétel alatt áll, s mindannyiunk érdeke, hogy helytálljon. A kapacitások elegendőek, nemzetközi segítségre nincs szükség.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?