Belföld, Hírek

Szlávik a járványról: már most nagyon súlyos a helyzet

Szlávik János nem tartotta kizártnak, hogy a számok további romlása esetén szigorításokat jelenthet be a kormány – a szakember már most úgy érzi, hogy a helyzet nagyon súlyos.

 

 

 




 

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője elmondta: a brit mutáns jobban terjed és gyorsabban fertőz, ráadásul a Dél-Angliából indult vírusváltozat miatt a betegség akár 50 százalékkal több esetben okozhat halált, mint korábban.

Az infektológus szerint hazánkban elegendő ágy áll rendelkezésre a kórházakban; a Dél-pesti Centrumkórházban sem fordult még elő, hogy esetleg betegek között kelljen dönteniük az orvosoknak.

Kitért arra is, hogy nem lehet összehasonlítani a halálozási rátát más ország statisztikáival, ugyanis aki Magyarországon koronavírus-fertőzöttként kerül kórházba és meghal, az koronavírus-halottnak minősül. Hozzátette, sok országban 28 napban határozzák meg a koronavírus-halálozás végső napját; azaz ha valaki ezen túl veszti életét, papíron már nem a koronavírust tüntetik fel a halál okaként.

A védőoltások kapcsán elmondta, sokan az első adag vakcina után fertőződnek meg. Bár az oltások komplex védelmet nyújtanak, a beoltottak kisebb mértékben, de továbbra is fertőzhetnek. A gyerekek között nincs szuperterjesztő, ez indokolhatta azt is, hogy az általános iskolákat korábban nyitva hagyták – mondta az ATV Start című műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője.

Szlávik vészjóslóan zárta sorait: a számok további romlása esetén nem tartotta kizártnak azt sem, hogy szigorításra számíthatunk. Azóta Orbán Viktor bejelentette: a korlátozások változatlan formában fennmaradnak hétfőtől, egy hétig még biztosan.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?