Belföld, Hírek

Az operatív törzs tájékoztatója: Müller Cecília szerint messze nincs még itt az ideje az újranyitásnak

Az operatív törzs tájékoztatója a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményekről.

 

 

 

 


Mint arról a Blikk korábban beszámolt, a mai napon kiadott adatok szerint 24 óra alatt 207 ember halt meg a járványban; amire soha nem volt még példa idehaza A védekezés, az oltási folyamat anomáliái, az, hogy ki és mikor kerül sorra, mindenkit érdekel, mint, ahogy az is, vajon hogyan készüljünk a húsvétra.

Ez utóbbival kapcsolatban felröppentek hírek lehetséges korlátozásokról, de ezeket még tegnap cáfolta Gulyás Gergely.

A mai kormányinfón elhangzott, hogy a szakemberek szerint közel vagyunk a járvány csúcsához, a mai adatok rendkívül rosszak, tudtuk, hogy a harmadik hullám rosszabb lesz, mint az előző volt – mondta Gulyás Gergely, ismertetve a járványügyi számokat. Hozzátette: az egészségügy szabad kapacitásai rendelkezésre állnak, az egészségügyi dolgozók emberfeletti munkát végeznek, 11ezer szabad kórházi ágy és 1700, lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágy áll rendelkezésre. Kapacitáshiány nincs, de megfeszített munkára van szükség.

 

Magyarország időközben második helyen áll az oltottsági rangsorban:

 

Az Operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Kiss Róbert elmondta 567 ember ellen intézkedtek a rendőrök maszkviselési szabályok megsértése miatt. Közterületen 553 személy ellen kellett intézkedni, míg 8 esetben valamilyen tömegközlekedési eszközök megállóiban szabtak ki büntetést. A kijárási korlátozások bevezetése óta összesen 51 ezer 616 esetben kellett fellépni valamilyen szabályszegés miatt.

Müller Cecília ezután átvette a szót: a járvány görbe mereven ível felfelé, minden nap megdőlnek a csúcsok. Több olyan mutáns variáns is van, amit nem tudnak kimutatni a PCR-tesztek, azonban itthoniak három antigént is ki tudna mutatni, szemben több országgal, ahol csupán egyet.

Járványügyi szempontból új feladatot adnak a folyamatosan megjelenő variánsok. Itthon a brit mutáns a domináns, így létfontosságú, hogy betartsuk a szabályokat. Müller Cecília arra kér mindenkit, hogy a kevésbé fontos ügyeinket halasszuk el, hiszen nagyon nehéz hetek állnak előttünk.




 

Mint mondta: messze nincs itt a nyitás ideje még, így arra kér mindenkit, hogy tartsunk össze, hogy kilábalhassunk a jelenlegi helyzetből. A szükségtelen találkozásokat kerüljük el, a halaszthatatlan dolgainkat pedig csak a pontos szabályok betartásával intézzük. Nagyon fontos a kézmosás, a rendszabályok betartása, azon felül is a maszknak a viselése.

Rendkívül fontos, hogy figyeljünk egymásra!

Csak Budapesten 160 oltópont van jelenleg, a tömeges oltások idején, meg tudják majd sokszorosítani ezt a számot, így annyi oltópontot biztosítanak majd, hogy mindenki számára elérhető legyen a vakcina, ami jelenleg a világban is hiánycikk.

A háziorvosoknak ezen a héten, összesen egy ampulla AstraZeneca vakcinát tudnak biztosítani, ami 10 főre elegendő. Müller bátorítja a háziorvosokat, hogy kérjék az önkormányzatokról az adminisztratív segítséget. Jelenleg arra törekszenek, hogy az idősebb korosztályhoz, akik kérték a vakcinát, mielőbb eljusson az oltóanyag. Müller elmondta, hogy üzeni azoknak az időseknek, akik még nem regisztráltak, tegyék meg, hiszen csak így lehet védekezni a járvány ellen.

Mint mondta, az emberek egyre türelmetlenebbek, tudja, hogy mindenki szeretne már szabadulni, hiszen közeledik a jó idő is, azonban még szükség van a toleranciára, mert nagyon nehéz hetek várnak még ránk most.

A vakcina beszerzése mellett párhuzamosan zajlik a magyar oltóanyag fejlesztése is, a Debreceni Egyetemmel közösen fejlesztik a vakcinát, aminek az lesz a nagy előnye, hogy a hazánkban izolált törzseket dolgozzák fel a központba, így a hatásossága remélhetőleg olyan jó lesz, mint a másik öt fajta, ami jelenleg rendelkezésre áll.

A korlátozások elviseléséhez azt ajánlja Müller, hogy iktasson be mindenki napi 1-2 órát, amivel sportolással tölt, sétáljunk a szabadban, persze csak távolságtartással. Próbáljuk meg a gondolatainkat elterelni, hiszen reggeltől estig mindenhonnan a koronavírusról hallani a médiában, ami megterheli az ember lelkét.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?