Belföld, Hírek

Tordai Bence: „Nem kell, hogy egyedül a nőkre háruljon, hogy egyszerre teljesítsenek a munkahelyükön és otthon”

A Párbeszéd országgyűlési képviselője maga is átadta az obligát virágokat nőnap alkalmából, de szerinte most itt az ideje gondolkodni azon, hogyan lehetne „felszámolni a nőket sújtó hátrányokat, hogyan tehetnénk egyenlőbbé, a nők számára is komfortosabbá és biztonságosabbá a világunkat”.

 

 

 

 


A politikus közösségi oldalán egy hosszabb posztban elemezte a nőket érintő hátrányok okait. Az egyik jelenség, amire felhívta a figyelmet, az az, hogy munka után a férfi többet pihen, a nő meg tovább dolgozik.

„Átlagosan a nők kb. egy órával többet dolgoznak, mint a férfiak, és még rosszabb a helyzet a gyereket nevelő nők esetében, akikre napi átlag 3 órányi házimunka vár, a fizetett munkán felül” – írta a KSH adataira hivatkozva.

Tordai arra is kitért, hogy egy többgyermekes család egy fizetésből fenntarthatatlan itthon, így a legtöbb nő nem döntheti el, otthon akar-e foglalkozni a gyerekkel vagy munkába állna-e szívesebben.

„Ahogy az is gazdasági kényszer, hogy ha a férfiak többet tudnak keresni, akkor az ő fizetésüket ‘érdemes megtartani’, így rendszerint kizárólag a nők maradnak a gyerekkel otthon az első években” – fogalmazott.

Az ellenzéki képviselő szerint ugyanakkor az apák is szívesebben maradnának otthon és boldogabb a teljes család, ha egyenlőbben oszlanak meg a háztartás körüli terhek.

„Nem kell, hogy egyedül a nőkre háruljon, hogy egyszerre teljesítsenek a munkahelyükön és otthon” – hangsúlyozta.

Tordai több javaslatot is megfogalmazott, amelyek szerinte az egyenlőséget segíthetik. Ilyen például az „apahónapok” bevezetése, családbarát munkahelyek létrehozása, a bérkülönbséget csökkentése és a kvótarendszer a gazdasági és politikai vezető pozíciók esetében.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?