Belföld, Hírek

Több megyében is fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány

Több megyében is fokozott ellenőrzést rendelt el az országos rendőrfőkapitány – közölték a rendőrség honlapján.

 

 

 

 


A Police.hu-ra kitett tájékoztatás szerint Balogh János altábornagy vasárnap 0 órától szeptember 6-án 24 óráig fokozott ellenőrzést rendelt el Bács-Kiskun megye, Csongrád-Csanád megye és Győr-Moson-Sopron megye közigazgatási területére, a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében.

A fokozott ellenőrzés arra jó, hogy az egyenruhások indoklás nélkül bárkit ellenőrizhessenek. Ezzel a gyakorlattal többen, köztük civil jogvédő szervezetek sem értenek egyet. Idén januárban a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) pert nyert egy nyolc évvel ezelőtti eljárásban a strasbourgi bíróságon.

Az eljárást a Sirály klubnál 2013. március 30-án éjfél megtartott igazoltatás egyik érintettje indította. Mondván, Magyarországon gyakorlatilag lehetetlen a fokozott ellenőrzés keretében végrehajtott rendőri intézkedés jogszerűségét vitatni. Ha például az országos főkapitány az ország teljes területére elrendeli, ezt nem kifogásolhatja senki.

Az MHB az ítélettel kapcsolatban azt írta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: a fokozott rendőri ellenőrzésnek, az annak keretében végrehajtott igazoltatásnak és ruházat-átvizsgálásnak nincs korlátja a magyar jogban. Ez pedig a jogállamisággal összeegyeztethetetlen.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?