Belföld, Hírek

Citromsárga riasztást adtak ki a fél országra a zivatarok miatt

A zivatarokat viharos szél és jégeső kísérheti.

 

 

 

 




Szombat délután a Dunától keletre nagyobb, az Alpokalján kisebb számban alakulhatnak ki zivatarok, amelyek az esti órákban kelet felé helyeződnek, illetve várhatóan meg is szűnnek – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A zivatarok miatt pedig citromsárga, azaz elsőfokú riasztást adtak ki az ország keleti felére.

Késő este nyugat felől egy (újabb) hidegfront érkezik, e mentén éjjel az Alpokalján, délnyugaton fordulhat elő villámlás. Vasárnap ismét délután pattanhatnak ki újabb zivatarok, erre legnagyobb esély az ország északkeleti harmadán van (de az Észak-Dunántúlon sem zárhatók ki teljesen).

A zivatarokat átmenetileg erős (50-65 km/h), éjszaka és holnap akár viharos (70-80 km/h) szél, kisebb jégeső, illetve intenzív csapadék kísérheti. 17 és 23 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de záporok, zivatarok környékén több fokot hűlhet a levegő.

 

 

Vasárnap a vastagabb felhőzet kelet felé vonul, mögötte a keleti határvidék kivételével erőteljes gomolyfelhő-képződésre, napos időre számíthatunk. Záporos csapadék, zivatar nagyobb számban főként az ország északkeleti harmadán fordulhat elő. Az északnyugati szelet az Észak-Dunántúlon erős, délelőtt néhol viharos közeli lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében is előfordulhatnak szélrohamok. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 11 fok között alakul, de az északi völgyekben akár 1, 2 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű, az északkeleti határnál maradhat hűvösebb az idő.

Hétfőn gomolyfelhős, napos idő várható, legfeljebb az északi megyékben lehet egy-egy futó zápor. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 21 fok között alakul.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?