Belföld, Hírek

Két hétre lezár az ország!

Az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárjuk – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Emellett még arról is tájékoztatott, hogy “az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárjuk.” Ez alól kivétel a patikák, az élelmiszerboltok, a drogériák és a benzinkút lesznek.

 

 

 




 

Hozzátette: március 22-ig minden szolgáltatás szünetel. Ez alól kivétel lesz a magánegészségügy.

Gulyás továbbá még azt mondta:

  • kizárólag zárt kapus meccseket lehet rendezni
  • a parkok, arborétumok nyitva maradhatnak
  • ahol lehet, home office-ra kell átállni
  • szigorítják a határátlépést
  • a bértámogatást kiterjesztik azokra a szektorokra is, amelyeket most be kell zárni
  • a konditermeket is két hétre be kell zárni
  • középiskolákban, felsőoktatási intézményekben marad a digitális oktatás.

A miniszter azzal kezdte a tájékoztatót: “A kormány meghozta a legfontosabb döntéseket. A számok világosak, a tendencia növekszik. A harmadik hullám erősebb, mint a második.” A kormány által megkérdezett vírusszakértők, statisztikusok, orvosok határozott szigorítást javasoltak. A döntésben -szögezte le – szerepet játszott, hogy a Magyarországon Európában az egyik legmagasabb a reprodukciós ráta.

Ha most nem zárnánk, akkor az újraindítás is későbbre tolódna. Azért kell most zárnunk, hogy mielőbb nyithassunk.

Gulyás Gergely elmondta: terveik szerint március 22-e után elkezdődhet az ütemezett nyitás, ha a napi fertőzésszámok visszaesnek az intézkedések hatására. Ehhez azonban kérte a lakosság együttműködését, akiktől az új korlátozások fegyelmezett betartását kérte a miniszter.

Reggel megírtuk: 6278 új fertőzöttet találtak tegnap óta, ezzel ismét százezer fölé, 102 566-ra nőtt az aktív fertőzöttek száma. Ennyire sok fertőzöttet alig néhányszor regisztráltak eddig: november végén, a második hullám tetőzéséhez közeledve fordultak elő hatezres számok. 30 ezer 794 tesztből lett ennyi minta pozitív, ez azt jelenti, hogy minden ötödik teszt pozitív lett. A 20 százalékos találati arány kifejezetten magasnak számít, messze meghaladja a WHO által javasolt 5 százalékos szintet. Eközben 152 beteg elhunyt, ezzel a halálos áldozatok száma 15 ezer 476-ra nőtt.

Gulyás Gergely elmondta: jelenleg is tart a kormányülés, a további részletekről, a pontos szabályokról csak a későbbiekben fognak tájékoztatni. Elmondta: Orbán Viktor kormányfő péntek reggeli rádióinterjújában több részletet is be fog még jelenteni. Azt ugyanakkor pozitívnak értékelte Gulyás, hogy az országban jól haladnak az oltással, szerinte hamarosan az Unión belül Magyarország lehet a leginkább átoltott ország, ennek ellenére azonban szükség van a mostani korlátozásokra, mert nem lehet másképp megfékezni a vírus terjedését.

A miniszter röviden kommentálta a tegnapi brüsszeli eseményeket is: szerinte az Európai Néppárt a harmadik hullám közepén teljesen “lényegtelen szabályzatok” elkészítésével foglalkozott, amely “egy ország ellen” irányult, ez pedig a pártcsalád “éretlenségét” bizonyította.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?