Belföld, Hírek

Orosz-ukrán háború: Karácsony Gergely megszólalt a fővárosba érkező menekültekről

„Budapest szolidáris, a Fővárosi Önkormányzat készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását.” – olvasható Budapest főpolgármesterének friss posztjában.

 

 

Karácsony Gergely szombat délelőtt Facebook-oldalán ismertette, hogy a Fővárosi Önkormányzat készen áll arra, hogy a rendelkezésére álló eszközeivel segítse az Ukrajna orosz lerohanása miatt a fővárosba érkező menekültek ellátását.

A főváros szinte azonnal kétezer menekülő embert szállással és étkezéssel tud ellátni. A budapesti pályaudvarokon már többen kértek segítséget az oda irányított munkatársainktól, az ő elhelyezésük és ellátásuk folyamatban van. A háború elől menekülő emberek ellátására való felkészülés kedd óta intenzív fokozatba kapcsolt, erről tájékoztattam a belügyminisztert, felvettük az ügyben a kapcsolatot a kerületi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel is– olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Posztjában azt is közölte, a fővárosi operatív törzs a főpolgármester vezetésével az alábbi legfontosabb feladatokat szabta intézményeinek és cégeinek:

  •  a menekültek ellátásába bevonható szálláshelyek biztosítása, beleértve a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat, a fővárosi intézmények által biztosítható ellátást, és szükség esetén a fővárosi cégek tulajdonában lévő üdülőket is
  •  szükség esetén napi háromszori étkezés biztosítása
  •  a háború elől menekülő emberek fogadása és irányítása a közlekedési csomópontokon
  •  a közlekedési csomópontok utasforgalmi rendjének fenntartása, biztosítása.
  • Új kapacitásokat a kerületi önkormányzatokkal közösen biztosítunk.

Karácsony Gergely tájékoztatása szerint a Fővárosi Önkormányzat felkészült arra is, hogy koordinálja a humanitárius segítségnyújtás különböző formáit, az önkormányzat munkatársai kapcsolatban állnak a magyar-ukrán határszakaszon dolgozó, humanitárius segítségnyújtást végző civil szervezetekkel.

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?