Belföld, Hírek

Erre számíthat – mutatjuk, milyen korlátozások jöhetnek, ha tovább dühöng a járvány!

A szakemberek egyetértenek: további szigorral kell megfékezni a járványt. De melyek lehetnek ezek?

 

 

 

 


Az egész világ, így Magyarország is a koronavírus-járvány harmadik hullámával küzd, mely a szakemberek szerint minden eddiginél keményebb lesz. A hazai számok nem mutatják javulás jelét, a szennyvízvizsgálatok is azt jelzik, drámai hetek várnak ránk. Noha a kormány egyelőre információt nem osztott meg a nyilvánossággal a tervekről, Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs mai tájékoztatóján már arról beszélt, nem zárhatók ki a további intézkedések. Végigvettük, hogy az oltások széleskörű beadásáig a legrosszabb forgatókönyv esetén milyen további szigorítások fordulhatnak elő a hazai korábbi vagy jelenlegi nemzetközi gyakorlat alapján.

Iskolabezárások

Az iskolabezárásoknál többet már nem tehetünk – mondta Rusvai Miklós a közelmúltban az RTL Klub Híradójának nyilatkozva. A virológus szakember értelmezése szerint ez az intézkedés hatékony zárlat lenne, mert ezzel a szülők egy része is otthonmaradásra kényszerülne. Álláspontját valószínűleg fontolóra veszik a döntéshozók is: Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a hét végén a Hír Tv-ben maga is felvetette ennek lehetőségét. A lépés logikus és hatékony döntés lenne, mivel a járvány már nem csak az idősek, de a legfiatalabbak között is dinamikusan terjed, ráadásul Magyarországon a pedagógusok nem szerepelnek kiemelt helyen az oltási sorban. Jelenleg távoktatás zajlik a középiskolákban, a további korlátozás értelemszerűen azt jelentené, hogy az általános iskolások is digitális oktatásra állnának át, esetleg az óvodásoknak is otthon kellene maradniuk.

Hasonló eszközzel küzd a járvány ellen több szomszédos ország, így például Csehország és Szlovákia is. Van, ahol az iskolai teszteléseket erősítik, így történt ez ősszel idehaza, de ez a gyakorlat például Franciaország oktatási intézményeiben.

Boltbezárások

Rendezvényeken részt venni, étterembe, kocsmába, presszóba, kávézóba járni már most sem lehet, de ez még korántsem a szigor vége. Galgóczi Ágnes a hét végén a plázák korlátozását is lehetőségként említette: a vásárlási lehetőségek kurtítása tavaly is hatékony módszere volt a fertőzés lassításának. Mint az a közelünkben látható, a legszigorúbb esetben az élelmiszerboltokon, postákon, gyógyszertárakon és bankokon kívül minden üzletnek zárva kell tartania – ez történik például Csehországban a napokban. Elképzelhető a nyitvatartási idő további korlátozása, vagy a vásárlási idősávok bevezetése, mint történt az tavaly ilyenkor idehaza, az első hullám idején.

Kijárási korlátozások

Este nyolc után már most sem lehet alapos indok nélkül utcára menni, de a kijárási korlátozások tovább szigoríthatók. Így például előírható az, hogy csak a nyitva tartó üzletekbe, szolgáltatókhoz való eljutáshoz, vagy az egészégügyi intézményekbe, patikákba járáshoz hagyható el otthonunk. A szomszédos országok közül például Szlovákiában a területi fertőzöttségi adatoktól függ, ki hogyan mehet ki az utcára, és tesztet is kérhetnek.

Utazási korlátozás

Korlátozhatják az emberek mozgását országon vagy megyéken belül is: Csehországban például mától egyenesen járási szintű utazási megszorítások léptek életbe. Ez pedig azt jelenti, csak munkába utazás, illetve hozzátartozó gondozása miatt hagyható el szűkebb környezetünk. A valóban drákói intézkedések betartását a szomszédban 30 ezer utcára vezényelt rendőr ellenőrzi.

Az aktuális hazai szabályokról itt tájékozódhat.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?