Belföld, Hírek

Orbán Viktor bejelentette: meghosszabbítják a korlátozó intézkedéseket

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott interjút, most elolvashatja, miről esett szó.

 

 

 

 


A magyar miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt, ahol több dologról is beszámolt. Elárulta, jelenleg kórházban 5297 ember van, közülük 372-en lélegeztetőgépen. Mára 2907 új fertőzött lett, illetve 115 beteg elhunyt.

Mint mondta, több mint 42 ezer egészségügyi dolgozót sikerült már beoltani itthon. Így megkezdték az idősotthonok lakóinak oltását, minden, 150 főnél több személynek otthont adó otthonban oltanak. Mint elárulta, egyelőre 80 ezer főre elegendő vakcina érkezett az országba.

„Az oltások biztonságosak és szükségesek” – jelentette ki, majd hozzátette: „Én is be fogom oltatni magam, amikor sor kerül rá”.

Orbán azt is elmondta, az operatív törzs péntek reggel úgy döntött, az intézkedéseket meghosszabbítják:

„A fennálló intézkedéseket február 1-jéig meghosszabbítjuk, minden élet számít, a járvány még erős, egyelőre úgy érzem, megfékeztük, de még mindig komoly veszélyt jelent” – jelentette ki, illetve hozzátette: február elseje körül kiderül, hogy állunk. Az általános iskolák és óvodák nyitva maradnak, a középiskolákban pedig marad az online oktatás. Elmondta, amíg nincs elegendő vakcina, ezeket a kereteket fenntartják.

Hozzátette: az egészségügyre nagy nyomás nehezedik, de elmondása szerint nehezedett rájuk nagyobb nyomás is.

„Csak karnyújtásnyira van a győzelem” – mondta, mivel egyre több vakcina érkezik majd az országba, s egyre több országgal is tárgyalnak. Eddig 17 millió adagról szóló megrendelést adtak le, ami körülbelül 8 millió ember beoltására alkalmas. Mint mondta, az első helyre azokat kell helyezni az oltással kapcsolatban, akik veszélyeztetettek, ha őket beoltották, már részben elérték a céljukat. Hozzátette: annyi vakcinát rendelnek be, amennyire szükség van az országban, hogy mindenki beoltathassa magát.

Elmondta, a magyarok nem boldogok a korlátozásoktól, de belátták, hogy kell a rendezettség ahhoz, hogy túlvészeljük ezt az időszakot.

„Ahogy ez az ország küzd, az elismerése méltó” – jelentette ki.

Mint mondta, több tucatnyi gazdasági intézkedést hoztak már, jelenleg 4 millió 496 ezer embernek van munkája, ez 26 ezerrel kevesebb, mint a járvány előtt. Hozzátette, ezeket a munkahelyeket vissza fogják szerezni és többet is fognak teremteni, mint amit a vírus tönkretett. Hatalmas állami beruházási programokat, otthontámogatási programokat indítottak ennek érdekében.

“Az első egy-két hónap döcögni fog, de utána be kell indítani a rakétákat” – mondta, illetve hozzátéve, mindent megtesznek azért, hogy visszaszerezzék a munkahelyeket. A miniszterelnök elmondása szerint inkább hisz a beruházásokban, mint a bértámogatásban. Mint elárulta, jó esélye van arra Magyarországnak, hogy a járványt legjobban kezelő országok közé legyen sorolható.

Orbán megszólalt a Capitoliumnál történt zavargásokkal kapcsolatban is: “Részvétet nyilvánítunk az elhunytak családtagjainak”. Azonban azt is hozzátette, mi nem minősítgetünk egy másik országot sem és nem szólunk bele abba, ami Amerikában történik, viszont szurkolnak azért, hogy meg tudják oldani a problémákat.

“Ami Amerikában történt, azt mi ismerjük” – jelentette ki, utalva ezzel a baloldal ostromára a parlamenttel szemben.

“A magyarok ezt a saját bőrükön tapasztalták meg” – tette hozzá.

A Moderna vakcinájával kapcsolatban azt is elmondta, nem túl sok vakcinára számítanak.

“Van egy menetrend, hogy melyik gyártó, melyik hónapban, mekkora szállítmány hoz majd, ezek nem boldogító számok, ezek kicsi számok” – mondta, majd így folytatta: “Nem kötném a lovunkat ehhez a tényhez, hanem körülnyargalunk a világban és megpróbálunk ezen felül vakcinát szerezni”. Mint elárulta, ha a nyugati vakcinára támaszkodunk, még több hónapig kell a korlátozásokat fenntartani, ezért kell más országoktól is megpróbálni beszerezni vakcinát.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?