Belföld, Hírek

Kásler Miklós: „Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el”

Az emberi erőforrások minisztere szerint az emberek belefáradtak a korlátozásokba, ugyanakkor a vírus reprodukciós rátáját sikerült a novemberi 0,7 százalékos szintre csökkenteni.

 

 

 

 


Interjút közölt Kásler Miklós emberierőforrás-miniszterrel a Magyar Nemzet. A tárcavezető a lapnak elmondta:

Az egészségügyi rendszer összességében bírja a terhelést. Volt […] olyan pillanat, amikor egyes kórházakban megteltek az ágyak, de akkor azonnal átszállították a betegeket egy másik kórházba, ahol volt előkészített üres ágy. Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el.

Beszélt arról is, hogy az egészségügyi dolgozók megfertőződése az oltakozás következtében gyakorlatilag megszűnt.

Véleménye szerint bár az elmúlt években sok mindent megtudunk a koronavírusról, még mindig sok a nyitott kérdés, így sokféle véleményt lehet hallani.

A friss kutatási eredmények alapján megállapítható, hogy a koronavírus-fertőzés hatására legkisebb erek belső rétegének gyulladása trombózist okoz a szervezet szöveteiben. Ez a magyarázata, hogy sokszervi gyulladás alakul ki, több szerv károsodik.

A felgyógyultaknak ezért maradhatnak szövődményei; fejfájás, ízületi gyulladás – mondta el a miniszter.

Kásler arról is beszélt, hogy határozott rizikófaktor az elhízás, a rákbetegség, a krónikus tüdőbetegség, az immunhiányos állapot. A cukorbetegség a fiatalabb korosztályt jobban veszélyezteti, mint az időseket.

Mint mondta, a mortalitás csökkenése egyelőre szolid 2-3 héttel követi a fertőzöttek számának csökkenését. A brit mutáns pedig nyolcvan százalékkal fertőzőképesebb,

de ezt sem tudtuk még januárban. A kormány szigorításai szerinte arányosak voltak, olyan szabályokat kell hozni, amelyeket be is lehet tartatni.

A politikai ellenfelekről szólva elmondta: ő nem lát semmilyen fordulatot a vakcináról szóló kommunikációban, a baloldal szerinte most is ontja az oltásellenes nyilatkozatokat, bár konkrét példákat nem említett. Szerinte az ellenzék mostani fellépése a demokrácia félreértelmezése.

Arról, hogy egyes pedagógusok nem osztják meg a szülőkkel azt, hogy be vannak-e oltva, Kásler úgy vélekedett: természetesen az oltás önkéntes és személyes egészségügyi adat, ugyanakkor reméli, hogy beoltatták magukat a saját és mások védelme érdekében is.

A reprodukciós ráta novemberben 0,71 százalék volt, a brit mutáns terjedésével 1,34 százalékra ment fel, ekkor robbant be a fertőzöttek száma. Mostanra sikerült visszavinni 0,7 környékére

– tette hozzá Kásler Miklós.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?