Egyéb

Galambos Lajos naposcsibét is nevelhet a börtönben

Február 15-én a kecskeméti büntetés-végrehajtási intezetbe kellett volna bevonulnia a trombitásnak. Itt akár szatyorvarrás vagy lakatosmunka is várta volna. Ehelyett Baracskán kezdte meg a letöltendő börtönbüntetését, ahol péküzemben vagy a mezőgazdaságban is dolgozhat, ha egészsége engedi.

Nem várt módon, mentőautóval érkezett a Közép-Dunántúli Országos Büntetés-Végrehajtási Intézetbe Galambos Lajos szerda délelőtt 10 órakor. A zenész hiába fellebbezett két alkalommal is a halasztás érdekében súlyos egészségügyi állapotára hivatkozva, mind a két alkalommal elutasította azt a törvényszék. Jelenleg is az Alkotmánybíróságnál van a harmadik fellebbezés, amit reakció egyelőre nem érkezett.

Galambos Lajosnak februárban a kecskeméti bv. intézetbe kellett volna megkezdnie a börtönbüntetését. A bevonulása előtt bemutattuk cikkünkben, hogy milyen körülmények között kellett volna töltenie a három év hat hónapos büntetését. 

Itt a fémipari, lakatosipari munkálatok mellett, akár szatyorvarrással foglalkozhatott volna, ha nem az üzemi konyhán vagy a takarítással bajlódik. 

A bevonulás dátumával azonban a helyszín is változott, így Baracskán kell leülnie a három és fél évet. 

A jogerős ítélet kiszabását követően a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Felhívási Osztálya határozza meg, hogy mikor, és melyik intézetben kell jelentkezni. Általában a bv. intézetek akkori telítettségi értékének megfelelően, a lakóhelyéhez közeli bv. intézetben kezdik meg az elítéltek a büntetésüket

– válaszolta kérdésünkre Makula György ezredes, a BvOP Kommunikációs Főosztályának vezetője, hozzátéve: a kijelölés pontos szabályait a 16/2018. (VI. 7.) BM rendelet határozza meg.

Kecskeméthez hasonlóan Baracskán sem kell tartaniuk az elítélteknek attól, hogy szürkék lesznek a hétköznapjaik. A feladataik közé tartozik, hogy tisztán tartsák a körleteiket, dolgoznak a mosodában, a konyhán és elvégzik a szükséges karbantartásokat, felújításokat. 

De nem csak a bv. intézeten belül tudnak munkát vállalni a rabok, a termelésbe is belekóstolhatnak. 

Napi három műszakban az intézet több mint 100 elítéltje munkálkodik a sütőüzemben, ahol a legmodernebb kemencékben körülbelül 150 féle pékárut készítenek. Emellett két állattartó telepen is foglalkoztatnak elítélteket: a tehenészeti telepen több száz tejtermelő tehén található meg, míg egy másik telephelyen a sertések szaporítása történik. A tej és sertéshústermelés mellett otthont ad a racka-juhtenyésztésnek, naposcsibe nevelésnek és a méhészetnek is.

Kérdés az egyelőre, hogy mennyiben engedi Galambos Lajos egészsége, hogy munkát vállaljon.

Ahogy az már ismert, még 2022 decemberében ítélték el másodfokon három év hat hónap börtönbüntetésre áram lopásért. A bv. február 15-én várta volna a kijelölt kecskeméti intézetnél, ám a zenész nem jelent meg. Súlyos betegség alakult ki nála, és állapota nem javult az utóbbi időben.


Védője korábban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a folyamatos stressz nemcsak a lelkét, de az egészségét is megviselte Galambos Lajosnak. Később, a második elutasító döntés után elmondta, hogy a zenész, amennyiben kézhez kapja a behívóját, biztosan be fog vonulni, nem fog elszökni.

A bevonulása előtti napokat családtagjaival és barátaival töltötte, eközben megpróbált túl adni a minden bonyodalmat elindító mesés birtokán. A boldogasszonypusztai kastély és a hozzá tartozó földet jelenleg 13 millió euróért, azaz közel 5 milliárd forintért próbálja eladni a zenész. Ezzel a számmal ez az ingatlan a második legdrágább az országban.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?