Hírek

A tudósok kimutatták: két maszkkal hatékonyabb a járvány lassítása

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szakemberei szerint két, egymáson viselt maszk sokkal nagyobb hatékonyságot mutat a koronavírus továbbterjedésének megfékezésében.

 

 

 

 


A szerdai napon tette közzé a központ azt a laboratóriumi kísérletet, amely során két mesterséges fejet 180 centiméter távolságra raktak egymástól, majd azt vizsgálták, hogy az egyik fej köhögésekor mennyi koronavírus méretű részecskét lélegzett be a másik.

A szakemberek kimutatták, hogy ha csak egyetlen maszkot viselünk, az a felénk jövő részecskéknek a 40 százalékát fogja meg. Ha viszont két maszkot hordunk, a részecskék 80 százalékának a belélegzését tudja megakadályozni.

„Ha mind a kilélegző, mind a belélegző fejen két-két maszk volt, az a részecskék több mint 95 százalékának a belélegzését gátolta meg” – mondta John Brooks, a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szakembere.

Azonban vannak a kutatásnak hiányosságai, ugyanis a hozzáértők csak egyfajta sebészi maszkot és textilmaszkot használtak, ezáltal nem lehet tudni, ugyanilyen eredményt kapnának-e egy másik termék esetében.

„A kísérlet azonban megmutatta, hogy a maszk viselése hatékony, és akkor a leghatékonyabb, ha jól fedi az arcot és helyesen viselik azt” – mondta Rochelle Walensky, a központ igazgatója.

„Ha helyesen viselik, a sebészi maszk fölött hordott textil maszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést, ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetben” – tették hozzá a szakemberek.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?