Belföld, Hírek

„Ez egy közbotrány” – Falus Ferenc a kínai vakcina engedélyezéséről beszélt

Engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinát a magyar gyógyszerhatóság, ezt követően pedig Szijjártó Péter bejelentette, a kormány 5 millió adag oltóanyagot vásárol. Egy módosított kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a vakcinákra a gyógyszerhatóság szakértői vizsgálat nélkül bólintson rá.

 

 

 

 


Az új jogszabály értelmében ezentúl használható itthon az az oltóanyag is, amelyet legalább három – köztük legalább egy európai uniós vagy európai uniós tagjelölt – államban engedélyeztek, illetve már legalább egymillió személynél alkalmazták. A behozott vakcinákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ ellenőrizi – számolt be az ATV Híradó.

Lantos Gabriella szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) „azt a nyomást hajtotta végre, amelyet a külügyminiszter elrendelt számára”.

Az ATV megkérdezte az ügyben Falus Ferenc volt tiszti főorvost is, aki hasonlóan vélekedett.

„Szerintem ez egy közbotrány, ami pillanatnyilag történik: Orbán Viktor egy személyben átvette a fogyasztóvédelmi felügyelet és az egészségügyi hatóság minden jogkörét. Kockáztatja az ország lakosságának egészségét, hogy olyan oltóanyagokat szabadíthat az országra, amelyek hosszútávú következményeit a hatóságok nem vizsgálták meg megfelelően” – fogalmazott Falus.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?