Belföld, Hírek

Gulyás: minden vakcinát engedélyeznek Magyarországon, amivel már több mint 1 millió embert beoltottak a világon

Minden olyan vakcinát engedélyeznek Magyarországon, amellyel legalább egymillió embert már beoltottak a világban, de a használatuk előtt itthon is megvizsgálja ezeket az NNK – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

 

 

 


A tájékoztató legfontosabb bejelentése, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-jéig meghosszabbítja.

A kabinet szerdai ülésén meghallgatta az operatív törzs beszámolóját, majd azt állapította meg, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült megfékezni, kordában tartani a járvány terjedését. A szakértők ugyanakkor egyetértettek abban, hogy oltás hiányában bármilyen enyhítés újbóli járványhullámhoz és még radikálisabb későbbi szigorításokhoz vezethetne – közölte Gulyás.

Ezért a kormány úgy gondolja, a jelenlegi szabályokat fenn kell tartani – mondta. Hozzátette: ehhez a rendkívüli jogrend meghosszabbítása is szükséges, amelyet saját hatáskörben a kormány 15 napra rendel el, február 7-én éjféltől, ezt követően pedig az országgyűlést kéri arra, hogy 90 nappal hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet. Elmondta, a kormány február második felében ismételten megvizsgálja majd a helyzetet.

 

Kormányinfó ( 2021.január.28. )

Kormányinfó ( 2021.január.28. )

Posted by Magyarország Kormánya on Thursday, January 28, 2021

Fontos bejelentés történt a vakcinákról is!

Minden olyan vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be és veszélyhelyzeti engedélyt kapott, Magyarországon is engedélyeznek. De a hazai alkalmazásuk előtt az NNK külön is ellenőrzi azokat, addig forgalomba nem kerülhetnek – mondta el Gulyás.

Kiemelte, az oltás önkéntes, mindenki megválaszthatja majd, mivel oltatja magát. A kormány ezért tovább dolgozik a vakcinák beszerzésén – tette hozzá.

Az AstraZeneca oltóanyagát feltehetően január végén, azaz napokon belül engedélyezik, s ha megkezdődik a szállítás, itthon is lehet vele oltani.

A Szputnyik orosz oltóanyagot az OGYÉI két hónapos, alapos vizsgálat után engedélyezte, ez biztonságos vakcina, amely az egyik legjobb technológiával készült. Oroszország az európai gyógyszerügynökségtől is megszerezheti az engedélyeket, a német kancellár is jelezte, hogy vakcinaügyben az oroszokkal való együttműködés humanitárius együttműködés, amely nem képezheti politikai vita alapját.

Ha az orosz fél tartja a szavát, február végéig háromszázezer embernek elegendő vakcina érkezik Magyarországra.

A kínai Sinopharm vakcinjával is oltanak több országban, de az unióban még nincs engedélyezve.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?