Belföld, Hírek

Az idősek félnek, a fiatalabbak spórolnak: kevesebbet vásárolunk karácsonyra – A járvány az ünnepre is kihat

Magyarország — Kevesebb időt és pénzt szánunk a karácsonyi vásárlásra a koronavírus-járvány miatt – derül ki az Ipsos közvélemény-kutatásából. A lakosság 62 százaléka kevesebbet vásárol az idei ünnepre, mint a korábbi években.

 

 

 

 




 

A fiatalabb korosztály tagjai elsősorban spórolás miatt lettek óvatosabbak, tartanak a járvány gazdasági hatásaitól, hogy elveszíthetik az állásukat vagy a fizetésük egy részét. Az idősebbek a koronavírustól félnek, ezért ritkábban és rövidebb ideig vásárolnak. A nyugdíjasok többsége nem használja a webáruházakat, és vagy kihagyja idén az ajándékbeszerzést, vagy másoktól kér segítséget.

Mint az Ipsos írja, a vásárlók nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra a boltok, az üzletek látogatása alatt: 86 százalékuk odafigyel a távolságtartásra, 78 százalékuk pedig arra, hogy minél gyorsabban elhagyja az üzletet. Tízből heten ritkábban is vásárolnak, minél kevesebb esélyt adva így a vírusnak.

Az emberek karácsonyi spórolására utal, hogy Hellenbarth Éva (40) szaloncukros pultjában a legolcsóbb zselésből viszik a legtöbbet. /Fotó: Vajta Zoltán

 

 

 

 

– Valóban óvatosabban költekeznek a vásárlók szeptember, vagyis a járvány második hullámának kezdete óta – erősítette meg Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A boltosok mégis arra számítanak, hogy december végére eléri a költekezési szint a tavalyi adatokat, hiszen a karácsonyi asztalra azért csak vásárolnak a magyarok, és szilveszteri buli nélkül sem maradnak el az ünnepi fogások. – Az ajándékvásárlás már visszafogottabb idén, a vevők kétszer is meggondolják, hol mennyi pénzt költsenek – jegyezte meg Vámos. Közben a webáruházak forgalma a másfélszeresére ugrott.

/Grafika: Blikk

– Csak a legszükségesebbek beszerzése miatt mennek boltba az idősek és kerülik a tömeget, így többségük idén nem keresgél ajándékokat. Sokan el is halasztják az ajándékozást, vagy pedig pénzt adnak – számolt be tagjaik visszajelzéseiről Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

– Most a bezárkózás, az otthon maradás ideje van, nem az ajándékozásé. Legjobban az unokák fognak hiányozni az időseknek karácsonykor, valamint a közös vacsora, a nagy családi találkozók, amikor mindenki elmeséli, mi történt vele az évben – sorolta az előttünk álló furcsa karácsony nehézségeit a vezető.

 

 




 

/Grafika: Blikk

Készüljön fel előre
  • Írjon listát, ne menjen gyakran vásárolni, akkor viszont gyors legyen és célirányos!
  • Kerülje a plázákat, vagy ha teheti, hétköznap délelőtt, kora délután menjen, este és hétvégén tömeg van!
  • Kerülje a sorban állást, válassza az önkiszolgáló pénztárat!
  • Ne vásárlás közben ötleteljen, hogy ki mit kapjon ajándékba, otthon szánjon időt a gondolkodásra, keressen rá az interneten, avagy érdeklődjön telefonon a boltban!
  • Most már csak akkor rendeljen webáruházból, ha a cég garantálja, hogy karácsony előtt odaér az áru!

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?