Belföld, Hírek

Kormányinfo: nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, de aki kéri, ingyen megkapja majd

Újabb szigorításokat jelentett be kedden este Orbán Viktor a járvány miatt. Ezt követően Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a szokásos csütörtöki nap helyett szerdán tartotta meg a sajtótájékoztatóját.

 

 

 




 

A Blikk is megírta, hogy a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása miatt Orbán Viktor kedden este újabb korlátozásokat jelentett be: a kormány ismételten bevezeti a rendkívüli jogrendet, szigorítanak a rendezvények, sportrendezvények, mozik és színházak látogatási szabályain, a szórakozóhelyeket bezárják, továbbá kijárási korlátozást vezetnek be éjfél és hajnali 5 óra között, illetve – a reggeli járatok sűrítése mellett – ismét ingyenessé teszik a parkolást. A rendeletek éjféltől léptek életbe, reggel pedig a döntések részleteit is ismertették a Magyar Közlönyben.

Mindezek után Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra szerdán tartotta meg a sajtótájékoztatóját.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a vírushelyzet világszerte romlik, különösen Európában, és Magyarország sem kivétel. Hazánk a fertőzöttség tekintetében a 10. a 27 európai uniós tagállam rangsorában, az átlagos halálozási szám pedig mintegy fele az EU átlagának – ismertette. Ettől függetlenül a vírusfertőzés egyre többeket ér el Magyarországon is, egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, számuk valószínűleg szerdán átlépi az ötezret – mondta.

Gulyás a kormány kedden bejelentett szigorításai kapcsán hangsúlyozta:

„A tegnap meghozott döntések alapján minden olyan szórakozóhelyet bezárunk, ahol zene van és a kiszolgálás az asztaloknál történik.”

A rendezvények korlátozásáról és a kijárási tilalom bevezetéséről szólva hangsúlyozta: szabályok betartatásnál az eddiginél lényegesen nagyobb szigorra és következetességre kell számítani. Hozzátette: ebben nagy felelősségük van az intézményeknek, üzleteknek, klubtulajdonosoknak. Mindenkinek arra kell számítania, hogy ha a szabályokat nem tudja valaki a saját intézménye területén betartatni, akkor a boltot, üzletet vagy a stadionokat be fogják záratni, és ebben az esetben ezek az intézmények zárva maradnak vagy zárt kapuk mögött kell megtartani a rendezvényeket – mondta.

Miután a közlekedés ugyancsak nagy veszélyforrása a vírus terjedésének, ezért ingyenessé tették a parkolást, ebben a helyzetben ugyanis még a dugók is jobbak, mintha a tömegközlekedésben lenne zsúfoltság.

Bár az intézkedések javíthatnak a jelenlegi helyzeten, megoldást csak a vakcina jelenthet. Amíg ez nincs meg, a miniszterelnök rendszeresen részt vesz majd az operatív törzs ülésén, elsőkézből tájékozódva a védekezésről. Hogy lesznek a újabb szigorítások, az mindig a legfrissebb adatok függvénye, amit folyamatosan figyelemmel kísér a kormány. Az AstraZeneca-vakcina ügyében egyébként folyamatosan tárgyalnak, mert szeretnének a lehető legrövidebb időn belül védőoltáshoz jutni. Figyelik, hogy tudnak-e esetleg mástól gyorsabban vásárolni. Ennek kapcsán Gulyás elmondta, ha lesz védőoltás, megvásárolják, és bár nem teszik kötelezővé, aki kéri, azt beoltják majd.

Egy kérdésre válaszolva Gulyás azt is elmondta, hogy a kormány becslése szerint a legrosszabb esetben 10 ezer embert kell majd lélegeztetőgépre helyezni. Magyarországon egyébként 32 ezer kórházi ágy van. Sürgős műtétek nem maradhatnak el továbbra sem.

 

 

 

Az oktatásra is kitért – elmondta: a kormány szerint az egyetemeken megoldható a távoktatás, de ott, ahol nevelés is zajlik, már nehezebb. Az iskolák bezárását jelen pillanatban nem tartják indokoltnak.






 

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?