Érdekes, Film

15 tény a Titanic című film forgatásáról, amit valószínűleg még a legnagyobb rajongók sem tudtak

A Titanic kétségkívül egy legendás film. 200 millió dollárba, vagyis közel 60 milliárd forintba került a 194 percnyi felvétel rögzítése, aminek aztán meg is lett az eredménye: 14 alkalommal jelölték Oscar-ra, és egyetlen filmet sem adtak még le olyan sokszor a tévében, mint ezt. Kevesen tudják azonban, hogy hogyan is zajlott ennek a méregdrága filmnek a forgatása, pedig voltak érdekességek: a rendező James Cameron például nem engedte ki WC-re a színészeket, Kate Winslet pedig majdnem otthagyta a forgatást.

 

 

 
 

A film egyik legintimebb jelentében valójában nem Leonardo DiCaprio készítette Rose portréját, hanem maga a rendező, James Cameron.

Az sem véletlen, hogy a rajz fotóját most fordítva tettük bele cikkünkbe. Míg DiCaprio jobb kezes, addig a film rendezője balkezes. Ennek következtében a film készítőinek tükröznie kellett a jelenetet is. Leo nem tudta volna lerajzolni Kate-et, ezért Cameron átvette a színész helyét, vagyis az intim jelenetben látható kéz is az övé.

A rajz persze nem vált a víz martalékává, hanem 16 ezer dollárért kelt el egy aukció keretein belül 2011-ben.

Rejtett utalások a film jeleneteiben.

A film megtekintése közben bizonyára sok apró részlet felett elsiklottunk, ennek oka pedig az, hogy csakis a központi dolgokra összpontosítunk. Mint tudjuk, a Titanic 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor jéghegynek ütközött és április 15-én, hétfőn éjjel 2:20-kor süllyedt el. Nos, a hajó a filmben is 2:20-kor merült az óceán aljára. Egy másik utalásban Smith kapitány szerepel, amikor Jack és Rose csókolózik az óra előtt. A Titanic kapitánya utolsóként kezd el tapsolni, ami arra utal, hogy a kapitány minden kikötéskor utoljára hagyja el a hajó fedélzetét.

Emma Thompson sietett Winslet segítségére, hogy megkönnyítse dolgát a ruha nélküli jeleneteknél.

Kate rendkívül kellemetlenül érezte magát azokban a jelenetekben, amikor ruha nélkül kellett megjelennie filmbeli partnere előtt. A nála jóval idősebb Thompson segített neki leküzdeni a kényelmetlenséget és további információval látta el a színésznőt a tökéletes jelenet érdekében.

 

 

 


 

 

Az ágyban fekvő idős házaspár nem kitalált volt, hanem valóban létező emberek megszemélyesítése.

Megható jelenet, ahogy látjuk az idős házaspárt ölelkezni a halál előtti pillanatokban. A férj és feleség karaktere nem a filmkészítők elméjének szüleményei voltak, hanem valóban létező személyek, Isidore és Ida Strauss.

Kate Winslet eredetileg nem akarta vállalni Rose szerepét.

Biztosan nem gondoltad volna, hogy Winslet kisasszony egyáltalán nem rajongott az ötletért, hogy ő legyen a film női főszereplője. Pedig így volt. Kate ráadásul ezt tudtára is adta a rendezőnek a szereplőválogatáson. A színésznő utcai ruhában libegett be a meghallgatásra. Bár a rendezők nem hívták vissza őt, később egy telefonhívás hatására Los Angelesbe utazott. Ott már jelmezben hallgatták meg őt, sőt, egy tesztjelenetet is felvettek a Jack-et alakító színésszel, aki egyébként nem Leo volt.

A süllyedő jeleneteket, amikor a víz elöntötte a hajót csak egyszer vették fel.

Cameron rendkívül alapos volt, így a Titanic belső tere is élethűre készült. Az elárasztós jeleneteket viszont csak egyszer tudták felvenni, ezért egész stáb nagyon ideges volt. Az idegesség oka pedig az volt, hogyha ezek a jelenetek kudarcba fulladnak, akkor már nem tudták volna helyrehozni a hajó belső terét, hiszen erre már nem maradt pénz a költségvetésből. Nagy szerencsére minden jelenet elsőre sikerült.

 

 
 

 

 

A szereplőknek saját úszásoktatójuk volt.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy Cameronnak minden célja a tökéletesség volt, a színészek úszni tanultak. Kate például hetente négyszer járt úszni, de a rendező számára ez sem volt elég. Személyi edzőt fogadott melléjük, hogy az úszós jelenetekbe se csússzon bele egy apró hiba sem.

A színésznő nem vette fel a hővédő ruhát.

A film összes szereplője egy speciális hővédő ruhát hordott az úszós jeleneteknél, ugyanis 15,5 fokos vízben dolgoztak. Kate Winslet nem törődött azzal sem, hogy ne szenvedjen hipotermiát, nem vette fel a védőruhát. Mivel az élethű élmény érdekében a saját feje után ment, tüdőgyulladást kapott és a forgatást is majdnem ott hagyta. A rendezőnek végül sikerült maradásra bírni őt.

Rendezői utasításra a színészek nem mehettek ki a mosdóba.

A Titanic forgatási ideje elhúzódott, az eredetileg 138 naposra tervezett forgatásból 160 nap lett. Ez magát a rendezőt is megviselte, így elfogyott a türelme, amikor a színészek a vizes jelenetek alatt állandóan a mosdóba szaladgáltak. Ezt megakadályozandó egész egyszerűen megtiltotta nekik, hogy kiszálljanak a vízből.

 

 
 

 

 

A film forgatására 150 színészre volt szükség.

A film sikeréhez 150 színészre volt szükség, akiknek ruháit egyenként meg kellett tervezni. A rendező ragaszkodott hozzá, hogy minden egyes apró részlet úgy nézzen ki, mintha a filmet valóban a Titanic elsüllyedésének évében készítették volna. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetett az akkori divatra és trendekre, mind a ruházat, mind a bútorok tekintetében.

Az Óceán szíve

A híres nyakláncot Rose kapta vőlegényétől. Az ékszert, annak másolási és eladási jogát a J. Peterman Company vásárolta meg, még a film megjelenése előtt. Természetesen nem egyetlen darab készült belőle, hiszen rajongók millió szerették volna birtokukban tudni az nyakéket. A film sikerének elhalványodása után a cég csődbe is ment, mivel megszűnt a nyaklánc iránti kereslet. Az eredeti példányt is el kellett árverezni, viszont a nyaklánc további sorsáról senki nem tud.

Ezt követően az egyik ékszergyártó cég, a Asprey & Garrard valódi drágakőből készítette el a nyakéket, amit egy aukción árvereztek el 1,4 millió dollárért. Ez a példány viszont, továbbra is megvan, méghozzá a Charleston-i Nemzeti Hajózási Múzeumban.

A főszereplők jelmezei is busás összegekért keltek el.

AZ Óceán szíve jogait megszerző John Peterman a szereplők ruháira is igényt tartott. Megvette Rose rózsaszín ruháját, gyöngyös estélyijét és Jack mellényét, valamint kordbársony nadrágját. Persze ezek is aukción váltottak tulajdonost, méghozzá elég borsos áron. A rózsaszín ruha 11,5 ezer dollárért, az estélyi kétezerért, míg Jack holmijai kilencezer dollárért keltek el.

 

 

 


 

 

Az idős Rose piros lábkörmei pusztán a véletlen műve.

James Cameron az egész forgatás alatt rendkívül szigorú volt, ám Gloria Stewartnak nem tudott ellenállni. A hölgy az idős Rose szerepében tündökölt, de Cameron azonnal megszakította a felvételt, amikor meglátta Gloria piros körmeit. “Gloria, mi ez a vörös körömlakk?” – kérdezte James, de a magyarázatot már nem várta meg, csak annyit mondott: “Nem számít, tetszik!”

A korabeli antik holmikon, ruhákon a csapat egy egész évig dolgozott.

A film legköltségesebb elemei az antik bútorok és ruhák elkészítése volt. A tervezők tanulmányozták az 1912-es divatot és csak ezt követően fogtak bele a gyártásba. James Cameron azonban nem sokat törődött ezzel, hiszen a színészek órákig úszkáltak ezekben a ruhákban a vizes jelenetek forgatásai alatt.

A filmnek van egy alternatív befejezése.

Mint arra mindenki emlékszik, az eredeti film az időse Rose-zal rázul, aki a korlát szélére állva a vízbe dobja az Óceán szíve nyakláncot, ami gyönyörű zene kíséretében végül a mélybe süllyed. Létezik azonban egy alternatív befejezése is a filmnek. Nem áruljuk el, hogy mi, nézd meg magad a fenti videón!

 

 

 

 

 

forrás

►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?