Életmód, Érdekes, Külföld

A holland élet 14 jellemzője, ami nagy meglepetést szokott okozni a külföldieknek

Hollandia egy fél Magyarország méretű kis ország Európa szívében, mégis közel kétszer annyian élnek itt, mint hazánkban. Az embereknek leggyakrabban a tulipánok, a festői utcák és a vidám lakosság jut az eszébe Hollandia hallatán, azonban ez a hely tele van olyan kevésbé ismert titkokkal, melyek nagyon sokszínűvé és különlegessé teszik más európai országokhoz képest.

 

 

 

14 Szokatlan születésnapok.

885b815dd89ff6aabe8a615ef1

A világ nagy részén egy születésnapi ünnepségen teljesen természetes, hogy odamegyünk az ünnepelthez, kezet fogunk vele vagy megöleljük őt, majd boldog születésnapot kívánunk. A holland hagyomány szerint azonban  azontúl, hogy először a születésnapossal kezet fogunk, az összes jelenlévő vendégen végig kell menni és a „Gefeliciteerd” szót mondani, ami annyit tesz – „Gratulálok”. Az ősi hagyomány arról sajnos mélyen hallgat, hogy milyen okból kell a születésnaposon túl a jelenlévő vendégeknek is gratulálni.

13 A legnépszerűbb orvosi tanács a paracetamol.

096982510aa2e12d1e23b1adec

Hollandiában a helyi orvosokról és magáról az orvoslásról  van egy vicc, miszerint a GP (háziorvos rövidítése) valójában azt jelenti, hogy „get paracetamol” – mivel az orvosok ezt javasolják legtöbbször a hozzájuk érkező pácienseknek. Ha ez nem válik be, a beteget egy szűkebb, speciális szakterületre irányítják.

12 Hollandiában nincsenek kóbor kutyák.

e0bba850828d3faba925c42d59

Hollandia az első ország a világon, ahol nincsenek kóbor kutyák: az állatok itt ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint az emberek. A háziállatokkal szemben mutatott felelőtlen hozzáállást itt szigorúan büntetik, az állatok testisértéséért pedig börtönbüntetés is járhat.


11 Házak a határon.

cab76659a3965d572df2b087aa

Hollandia egy kis ország, amely több részre oszlik. A Belgiumgal határos Baarle-Nassau nevű kis enklávéban az államhatár közvetlenül a lakóépületeken halad át, ezzel szó szerint kettéosztva azokat. Így a „határmenti” házak lakói egyszerre 2 államban élhetnek.

10 Fotók a WC-ben.

Portrek a veceben

Számunkra talán kissé furcsának tűnhet, de a hollandok gyakran szeretik kiakasztani a szívüknek kedves képeket a vécébe. Ezenkívül, hogy a hollandok ne feledkezzenek meg a fontos dátumokról, a vécékben általában különleges naptárak is lógnak, mely emlékezteti őket a közelgő ünnepekre.

9 Palackkaparók.

5f5aac5cdca799bd950263f10c

A hollandok nagyon takarékosak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az általuk feltalált „palackkaparó”, ami arra szolgál, hogy a különféle befőttes üvegek és tubusok faláról lekaparja a maradékot, amit már nem lehet kinyomni belőlük – ezzel komoly eurócenteket spórolva.

8 A holland lakók inkább az otthoni kényelmet, mintsem a bulikat részesítik előnyben.

ede7775735841d04d6307af81b

Bár Hollandiához és Amszterdamhoz az emberek gyakran a féktelen partikat és a reggelig tartó bulizást társítják, a valóság ennél jóval másabb. Hollandiában szinte minden kávézó és szupermarket 18 órakor bezár, vasárnap pedig 12 óra előtt étteremben reggelizni lehetetlen, mivel ekkor nyitnak csak ki az üzletek és a vendéglátóhelyek.

7 Sinterklaas és Zwarte Piet.

ee7f515d738573cf635f6f9720

Sinterklaas a Mikulás holland változata. Náluk az ünnepek annyiból másak, hogy míg a világ többi részén a Mikulásnak általában apró karácsonyi manók a segédjei, addig Hollandiában Zwarte Piet a segédje, aki vele együtt látogatja meg a gyerekeket. Zwarte Piet nemcsak játékokat visz a gyerekeknek, de a rossz gyerekeket a legenda szerint magával viszi Spanyolországba.

6 Houten – az autók nélküli város.

94a79f52af8e593fa40ed7394f

A holland kisváros, Houten egy remek példa arra, hogy milyen lenne az élet, ha az emberek teljesen felhagynának az autók használatával. Houten lakói még az 1980-as években jutottak erre a meglehetősen szokatlan döntésre, mivel a helyiek úgy döntöttek, hogy átállnak inkább a sokkal környezetbarátabb kerékpáros közlekedésre. A döntés egy másik nagy pozitívuma: Houtenben azóta nem volt halálos kimenetelű autóbaleset.

5 A hollandok imádtak a szekrényben aludni.

a8bbdb506b94e31ee4bd45c049

Az amszterdami Rembrandt-házmúzeumban még ma is láthatunk egy szokatlan holland találmányt, a szekrényágyat, amit egészen a 20. századig előszeretettel használtak itt az emberek. Az ilyen szokatlan bútorokban a hollandok félig ülve aludtak, bízva abban, hogy az ilyen szokatlan pózban történő alvás hozzájárul majd a tiszta elme fenntartásához, és meghosszabbítja a fiatalságukat. Az idős emberek számára különösen ajánlott volt ez a fajta alvás, mivel úgy tartották, hogy a félig ülve alvás remek megoldás a stroke és a horkolás megelőzésére.

4 Kedvenc gyorsétel: hagyma és burgonya.

Gyorskaja hollandiaban

Hollandiában a hamburgerek és sajtburgerek nem olyan népszerűek, mint a sima burgonyák, melyeket több száz változatban szolgálnak fel. A burgonya mellé a hollandok leggyakrabban heringet vagy hagymát fogyasztanak, az ilyen gyorsételeket áruló vendéglátóegységek Amszterdamban és a kisvárosokban egyaránt megtalálhatók.

 

 

 

 

3 A hollandok nem szeretik a függönyöket.

5da0b7554195bffbeacfa145ce

A középkorban a hollandok minden lehetséges módon megpróbálták bebizonyítani a szomszédaiknak, hogy becsületes emberek és nincs mit rejtegetniük mások elől. Ekkor született meg a padlótól mennyezetig érő holland ablakok ötlete, és ekkor terjedt el a függönyök széleskörű mellőzése. Ha erre járunk, érdemes észben tartani, hogy az ablakon történő nézelődést a helyiek illetlenségnek tartják.

2 Hollandiának van saját Noé bárkája.

9e21e950df89c5f4515ba6651f

Hollandi teljes történelme a folyamatos áradások és tengerszint emelkedés elleni küzdelemre épül. Bár a hollandok nem annyira aggódnak miatta, egy helyi milliomos Dordrecht város közelében felépítette a híres Noé bárkájának életnagyságú mását – csak a biztonság kedvéért.

1 Hollandiában az emberek szívesen használnak „banyatankokat”.

Banyatank hollandiaban

Magyarországon sem ritka, hogy a nagymamák és nagypapák ilyen gurulós bevásárlókocsikkal indulnak reggel a piacra, Hollandiában azonban nemcsak az idősek, hanem a felnőtt nők és férfiak, de még a fiatalok is előszeretettel használnak ilyet. Ezeket a nálunk csak „banyatanknak” csúfolt táskákat itt „boodschappentrolley”-nek hívják, és tulajdonképpen bármilyen alkalomhoz szívesen használják, nemcsak bevásárláshoz.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?