Belföld, Hírek

Operatív törzs: felfüggesztik a kijárási tilalmat, viszont megtiltják Angliából a repülők érkezését

Az operatív törzs hétfőn ismét megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját. Stagnáló, magas napi elhalálozási számok, csökkenő új fertőzötti számok mellett futunk bele a karácsony előtti utolsó napokba. De közben új, fertőzőképesebb vírusmutáció alakult ki Dél-Angliában. Az operatív törzs most minden kérdésre választ adott:

 

 

 




 

FONTOS:

  • Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat.
  • Dél-Angliából megtiltják a személyforgalmú repülők érkezését Magyarországra, az üzleti célú magéngépekét is!
  • Várhatóan ma engedélyezi az Európai Gyógyszer Ügynökség a Pfizer vakcináját, erre vár most Magyarország is.
  • Első körben mindössze 5000 ember beoltására elegendő vakcina érkezik Magyarországra, de folyamatos szállításra számítanak a későbbiekben.

Videó:

 

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. december 21.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. december 21.)

Posted by Koronavírus tájékoztató oldal on Sunday, December 20, 2020

 

A tájékoztatón elhangzott:

Meghozta döntéseit a kormány a szentestéről és a dél-angliai helyzet kapcsán is döntöttek:

  1. A kormány döntése értelmében szentestére, tehát december 24-ről 25-re virradóra, azaz egyetlen éjjelre felfüggesztik a kijárási tilalmat.
  2. Családi rendezvények továbbra sem tarthatóak meg 10 fő felett, de ebbe a 10-be nem kell beleszámolni a 14 év alatti gyermekeket!
  3. A Dél-Angliában kialakult helyzet miatt a mai naptól nem érkezhetnek repülőjáratok Magyarországra az Egyesült királyságból, beleértve az üzleti céllal érkező magángépeket is. A teherforgalom továbbra is biztosított a két ország között.
Müller Cecília

A tisztifőorvos a járványügyi adatok ismertetése után azt mondta, remény van arra, hogy ma dönt az Európai Gyógyszer Ügynökség a Pfizer-Biontech vakcina európai engedélyezéséről. Erről várhatóan ma közlemény is születhet, és akkor napokon belül Magyarországon is engedélyezett lesz ennek a vakcinának a használata.

Ezek után az egészségügyi dolgozóknak biztosítják először a vakcinát. Az egészségügyi dolgozók válaszait várják, hogy hány embernek van igénye az oltásra. Müller Cecília azt mondta, szeretné, ha minél többen beoltatnák magukat, mert ez egy biztonságos vakcina. Az alkalmazási előiratot is megkapják majd, ebben benne lesznek azok a részletes tájékoztatások, amelyek alapján mindenki dönthet, él-e a lehetőséggel. Ebben benne lesznek az esetleges ellenjavallatok is.

 




 

 

Elsőként a Dél-Pesti Centrumkórházat jelölték ki oltóhelyként, később csatlakozik 25 másik kórház is. A vakcina tárolása komoly kihívás, de minden tárgyi feltétel rendelkezésre áll ahhoz, hogy ezeket az oltásokat beadhassák.

Erőteljesen bontakozik ki a járvány a környező országokban, sok helyen erős lezárásokat vezettek be ismét, tehát számolni kell vele, hogy a járvány nem mostanában ér véget. A vakcina azonban új helyzetet teremt majd – mondta a tisztifőorvos.

Az első szállítmánnyal jelképes mennyiség érkezik, ami 5000 ember oltására lesz elég.

Ezt követően még az idén is várnak vakcinát, majd folyamatos beszállítással számolnak, és ha az egészségügyi dolgozók igényeit kielégítették, akkor a szociális otthonok dolgozói, a veszélyeztetett betegek, csoportok következnek. Aztán folyamatosan, egyre bővülő mértékben lesz elérhető az oltóanyag mindenki számára.

Nincs olyan vakcina semmilyen betegségre a világon, amely száz százalékos védettséget jelent. Lehetnek eltérő reakciók is, de ha elérjük a 60 százalékos átoltottságot, jelentősen le lehet lassítani a járványt.

Sok információ van már a vakcináról, mivel több országban megkezdődött az oltás, a helyi egészségügyi szervezetek leiratokat is készítettek az alkalmazásáról, de itthon az Európai Gyógyszer Ügynökség által kiadott előíratot tekintik majd irányadónak.

A Pfizer-vakcinából két oltást kell adni három hét eltéréssel, és a második oltás után egy héttel alakul ki a védettség.

A járványügyi készültséget viszont fenn kell tartani, éberségre van szükség, főleg úgy, hogy szentestére a kormány feloldotta a kijárási tilalmat. Ez ne tegyen szabadossá minket, ez nem lazítást jelent, hanem egy lehetőséget, amivel lehet élni, de továbbra is betartva az óvatosságot. Minden család gondolja át a saját helyzetét, és úgy éljen a lehetőséggel, hogy mindenki legyen mértékletes, szüleink, nagyszüleink változatlanul a magas kockázatú csoportba tartoznak.

Mutáns vírus:

Az új vírusváltozat Nagy-Britannia déli részében jelent meg elsősorban, ezért zárt le Anglia előtt több ország, ezért döntött úgy a magyar kormány is, hogy Nagy-Britanniából a repülőutakat felfüggeszti. Az NNK virológusai folyamatosan figyelik a vírus változásait. Az, hogy mutálódik, nem új dolog, ez a vírus természete. Eddig nem tapasztaltak olyan mutánsváltozatot, mint ami most Nagy-Britanniában megjelent, ezért meg kell előzni ennek a behurcolását.

Követjük a vírus változásait, egy olyan figyelőrendszert működtetünk, ami idejében észleli a vírus változásait. Ez az új vírusvariáns a kifejlesztett oltóanyagok hatásosságát nem befolyásolja, bízzunk benne, hogy ez így is marad – mondta Müller Cecília.

A tisztifőorvos ismét kiemelte, hogy senkit ne sarkalljon szabadosságra a szenteste idejére bevezetett új szabály, miszerint felfüggesztik a kijárási tilalmat egy estére. A járványhelyzet ugyanúgy fennáll, mindenki legyen mértékletes, tartsa be az alapvető szabályokat!

Kérdésekre adott válaszok

Mekkora az esélye, hogy az Angliában kialakult vírusmutáció Magyarországra is eljut? Válasz: Nem kizárható, hogy a vírus eljut Magyarországra. Ezért döntöttek a repülőforgalom felfüggesztéséről Angliából. Itthon még nem azonosították az új változatot. Amit tudni róla, az az, hogy sokkal gyorsabban terjed, mint az új koronavírus eredeti formája, a reprodukciós ráta az eredeti duplája. Elsősorban fiatalok között terjed, ugyanakkor nem zajlik súlyosabban a betegség, mint a hagyományos koronavírus-változatnál. De mivel sokakat tud megfertőzni, veszélyes, mert minél többen kapják el, annál több az esélye, hogy kockázati csoportnak adják át, ezért akarják megakadályozni a Magyarországra való bejutását – mondta Müller Cecília.

Beoltják a szociális otthonok dolgozóit is? Válasz: igen, fontos megvédeni az ottani dolgozókat és az idősotthonok lakóit is. Az egészségügyi dolgozókat követően, a következő körben őket akarják megszólítani. Az oltást helybe viszik oltó teamek, a megfelelő biztonsági intézkedések mellett. Az oltás náluk is önkéntes alapon történik majd.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?