Belföld, Hírek

Az infláció simán felfalhatja a 13. havi nyugdíjat

Úgy tűnik, hogy az ideihez képest jövőre várható többlet-nyugdíj arra lesz elegendő, hogy kompenzálja a bolti árak emelkedését, amelyek bőven felette lesznek az év eleji emelés mértékének – írta meg az Mfor.hu.

 

 

 

 


Mint ismert, januárban 3 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, február, március táján pedig megérkezik a 13. havi nyugdíjuk első, egy hétre elegendő részlete. A lap szerint ha megnézzük a várható inflációt, mindez várhatóan nem sok mindenre lesz elég. A kormány 3 százalékot mond (ez alapján állapították meg az év eleji nyugdíjemelés mértékét is, a törvénynek megfelelően), de például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,4-3,5 százalékot vár. Ennél is borúsabb a kép, ha megnézzük az áremelkedés ütemét a termékek és szolgáltatások csoportjai szerint. A nyugdíjasok fogyasztásában más társadalmi csoportokhoz képest meghatározóbb élelmiszereknél a jegybank jövőre 4,6-4,8 százalékos inflációval számol.  Ez több mint 1,5 százalékponttal haladja meg a nyugdíjemelés mértékét. Ezen belül a nem feldolgozott élelmiszerek körében 4,7 százalékot jelez előre az MNB, a feldolgozottaknál 4,5-4,8 százalékot. Idénre 11,8, illetve 6,1 százalékot mond a jegybank, vagyis tagadhatatlanul csökken az árnyomás e termékek felől, de ettől még felette maradnak a nyugdíjemelés mértékének.

A lap emlékeztet: a magas élelmiszerárak nem csak az idősebbek sújtják, a kis jövedelemből élők is kárvallottjai ennek a folyamatnak. Sőt, tulajdonképpen minden társadalmi réteg, Európában ugyanis a top 3 országba tartozunk az áremelkedés ütemét nézve. Az Eurostat adatai szerint Magyarországon az élelmiszerárak idén novemberben 6,4 százalékkal emelkedtek, ennél magasabb ütem csak Izlandon (7 százalék) és Törökországban (21,7 százalék) volt.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?