Belföld, Hírek

Szlávik János fontos dologra hívja fel a figyelmet: ezt üzeni azoknak, akik negatív koronavírus-teszttel ülnének le a családdal az ünnepi asztalhoz

Hamarosan itt a karácsony, ezért egyre többen gondolnak arra, hogy az ünnepek előtti pár napban gyorstesztet vagy PCR tesztet végeztetnek magukon. Tennék mindezt azért, hogy biztonságosan, a negatív teszt tudatában utazhassanak el az ünnepekre a rokonaikhoz.

 

 

 




 

Van, aki már most elvégeztette a tesztet: az RTL Klub híradójának nyilatkozó hölgy elmondta, a PCR tesztje negatív lett, így már a jövő héten haza tud utazni a családjához. Több magánlaborban nőtt az elmúlt időszakban a tesztre jelentkezők száma, az egyik ilyen intézményben már a karácsony előtti időpontok több mint 60 százalékát lefoglalták emiatt. Mind a kettő – azaz a PCR és az antigénteszt – iránt is nagy az érdeklődés, a szakértő szerint azonban az a legbiztonságosabb, ha valaki mindkettőt megcsináltatja és a tesztelés előtt két napig már nem megy sehová.

Szlávik János infektológus, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa viszont elmondta, hogy a tesztek mindig egy adott pillanatot mutatnak és nem tudhatjuk azt, hogy a következő napon mi történhet velünk.

 

 

Ha az egyik nap a tesztünk negatív, attól még a következő napon nyugodtan lehet pozitív. Sajnos az, ha egy tesztet csináltatunk egy családi vacsora előtt egy ál biztonságot mutat” – fogalmazott Szlávik, aki szerint pont a családi rendezvények jelenthetik a legnagyobb veszélyt a vírus szempontjából.

Ráadásul a megfertőződés után idő kell ahhoz, hogy a vírus jelenléte kimutatható legyen. Szlávik hozzátette, hogy a legkritikusabb időszak pont az első két nap, amikor még éppen nem jelennek meg azok az antitestek, viszont másnap már igen.

Úgyhogy azt kell, hogy mondjam, hogy az ilyen tesztek valójában nem segítenek abban, hogy megvédjük az ismerőseinket” – tette hozzá.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?