Belföld, Hírek

Operatív törzs – Müller Cecília: most teremtjük meg annak a lehetőségét, hogyan tölthetjük majd a karácsonyt

Hétfőn is tájékoztatót tartott az operatív törzs: megtudtuk, hogyan zajlott a hétvége járványügyi szempontból, illetve mi várható.

 

 

 
 

A hétvégén maszkviselési szabályok megszegése miatt 683 ember ellen intézkedtek a rendőrök:

  • 585 ember ellen azért, mert nem viseltek közterületen maszkot, ahol kellett volna
  • 9 ember ellen tömegközlekedési eszközön
  • 89 ember ellen üzletekben, bevásárlóközpontokban

A nyitvatartási korlátozásokat, idősávokat is ellenőrizték, 8 helyet zártak be.

A kijárási tilalomra vonatkozó szabályok megszegése miatt a hétvégén 1293 ember ellen kellett intézkedni. Legtöbbjük ténylegesen megszegte a szabályokat, 9-en pedig kicsit távolabbra mentek kutyát sétáltatni, mint szabadott volna.

Müller Cecília:

A tisztifőorvos ismertette a reggel már nyilvánosságra hozott járványügyi adatokat.

Hozzátette: egyre több gyorstesztet használnak, ez csökkenti a kórházakban az ismeretlen státuszú betegek számát és a várakozást is.

A fertőzöttek számának növekedésével számítani kell rá, hogy némi késéssel ugyan, de növekszik a halálos áldozatok száma is – mondta Müller Cecília.

Sokan vannak azonban olyanok is, akik már felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből. A mai napon nagyobb a gyógyultak száma, mint az új fertőzötteké.

 

 

 

 

Ki a gyógyult?

  • Aki három napja tünetmentes és a tünetei megjelenésétől számított 10 nap eltelt. Nála nem kell megerősítő teszt, hogy közösségbe mehessen, ők általában az otthonukban gyógyulnak.
  • Aki azonban kórházba kerül a fertőzés miatt, ott a kezelőorvos nyilvánítja gyógyultnak.
  • Ha még beteg, de hazaengedik a kórházból, mert jobban van, vagyis már nem szükséges a gyógyulásához a kórházi tartózkodás, nála, ha a háziorvos nem állapít meg mást, a 21. napon gyógyultnak lehet tekinteni. Egészségügyi és szociális intézmények dolgozóinál kell csak teszt az újbóli munkába álláshoz.

7734 ember van kórházban koronavírus-fertőzéssel, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen. Ez a szám stabilan magas, a járványgörbénk emelkedő tendenciát mutat, de van egyfajta lassulás, így abban lehet bízni, hogy egy idő után eléri a platót és javuló tendenciáról lehet majd beszámolni – mondta Müller Cecília.

Most teremtjük meg annak lehetőségét, hogyan tölthetjük majd a karácsonyt, vagyis sok függ attól, betartjuk-e a szabályokat, avagy sem. December elején dönt a karácsonyi szabályokról a kormány.

A tisztifőorvos továbbra is mindenkitől a szabályok szigorú betartását kéri, az idősektől pedig külön is azt, hogy a saját vásárlási idősávjukban menjenek boltba.

Ha a szabályokat betartjuk, bízhatunk abban, hogy az ünnepeket a családunkkal tudjuk eltölteni – mondta.

Tesztelés:

Holnap adnak tájékoztatást az bölcsődék, óvodák, iskolák, szociális intézmények dolgozóinak tesztelési eredményeiről.

Kérdésekre adott válaszok:

Célszerű fenntartani az idősek vásárlási idősávját? Mivel a 65 év felettiek sokan nem veszik igénybe. Válasz: Müller Cecília válaszában kérte az időseket, hogy – a saját védelmükben – a kijelölt idősávokat használják elsősorban. Ha ezt nem tudják megtenni, akkor mehetnek máskor is, de ha lehet, ezt kerüljék el.

Vannak magyar, de külföldön dolgozó munkavállalók, akik háromnapos hollandiai munka után jöttek haza munkáltatói igazolással, ezért nem kellett karanténba vonulniuk. Miért? Válasz: Ha magyar állampolgár üzleti, gazdasági céllal utazik ki, és ezt hazafelé a személyforgalomban igazolja, korlátozás nélkül beléphet.

Hány járványkórház van, mennyi kórházat kell bevonni még, a nem covidos betegek ellátása biztosított? Miért nem csökken a járvány terjedése, terveznek-e szigorításokat? Válasz: A járványkórház fogalma jelen körülmények között már nem értelmezhető, mert valamennyi aktív, fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményt – 78-at – kijelöltek koronavírusos betegek ellátására. A debreceni, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház, a Semmelweis Egyetem kórházai és a Dél Pesti Centrumkórház a leginkább leterhelt.

Az elektív ellátások halasztásával megnyílt egy többletkapacitás, ami az optimális kezeléshez, a gyógyulási esély javításához szükséges, az rendelkezésre áll. Bár rendkívül leterheltek a szakembereink, mert bár a tárgyi feltételek megvannak, de a szakorvosaink, szakápolóink és minden ellátó személyzet fárad, jelentős a többletterhelés. Ezért is óriási felelőssége mindenkinek, hogy ne fertőződjön meg, s ha lehet, minél kevesebben kerüljenek kórházba – jelentette ki Müller Cecília a tájékoztató legvégén.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?