Belföld

Nem lassul az elvándorlás: már egy székesfehérvárnyi magyar ember él Ausztriában

Az elmúlt tíz évben gyakorlatilag megduplázódott az Ausztriában dolgozó magyarok száma. 2013-ban még csak 57 ezer honfitársunk dolgozott a nyugati határ túloldalán, mostanra ez a szám 126 656-ra emelkedett, ami minden korábbinál magasabb – összegezte az adatokat az osztrák gazdasági minisztérium.

 

 

 

2020-ban, a koronavírus-járvány kitörésekor néhány ezer fővel ugyan csökkent az Ausztriában munkát vállaló magyarok száma, de 2021 óta ismét egyre többen dolgoznak nyugati szomszédainknál. A növekedés folyamatos és látványos, még az elmúlt egy évre is jutott egy tizenkétezres ugrás.

Míg az Ausztriában dolgozókról sokat beszélünk, kevés szó esik azokról a magyarokról, akik ki is költöztek, azaz állandó lakcímük van Ausztriában. Pedig ők is egyre többen vannak.

Az elmúlt két évtizedben nem volt olyan év, amikor ez az elvándorlási trend megfordult, vagy akár megtorpant volna. Tehát jöhetnek-mehetnek kormányok, lehet világjárvány, bármilyen gazdasági helyzet, évről évre így is, úgy is négy-ötezerrel több magyar él Ausztriában. Jelenleg már közel százezer, azaz egy székesfehérvárnyi honfitársunk él ott – írta a Szabad Európa.

Sokszor teljes családok költöznek át, a gyerekek pedig már osztrák iskolába járnak, ott szereznek barátokat, ezért egyre fontosabb lesz számukra a német nyelv, és halványodik a magyar.

A legtöbben (27 és fél ezer ember) Bécset választották új lakhelynek, ezt követi Felső- és Alsó-Ausztria, de már Stájerországban is több magyar él (11,3 ezer), mint Kőszegen.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?