Belföld, Hírek

Kormányinfó – Ezt a döntést hozta szerdán a kormány a járvánnyal kapcsolatban

Szerdán ülésezett a kormány és áttekintették a járványügyi helyzetet, illetve a két hete meghozott szigorító intézkedések hatásait. A kormányülésen született döntésekről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfó nevű, szokásos heti tájékoztatóján számolt be.

 

 

 




 

A Kormányinfón elhangzott:

Magyarországon, ha a tegnapig érkezett adatokat nézzük, naponta 3-5000 közötti új fertőzött volt – mondta Gulyás Gergely. Ez stagnáló, kicsit csökkenő szám, de tudni lehetett, hogy a tesztelések növekedésével a fertőzötti számok is növekedni fognak. Ennek köszönhetőek a mai magasabb adatok. Jövőhéten elemzik a teljes heti adatok birtokában, hogy ez valóban növekvő számokat jelent, vagy csak azért van, mert letesztelték az összes pedagógust, óvodai, bölcsődei dolgozót, egészségügyist.

A kormány ezért úgy döntött, hogy most nem változtat az eddigi intézkedéseken, a jövőheti kormányülésig.

A koronavírus-járvány kezelésének hatékony megoldása a vakcina lesz. A kormány álláspontja, hogy ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni, de csak olyat lehet forgalomba, mellet a magyar hatóságok megvizsgáltak és jóváhagytak, teljesen mindegy, hogy Amerikából, vagy Kínából szereztünk vakcinát – mondta Gulyás Gergely. Az oltóanyag beadása önkéntes és ingyenes lesz.

12 millió feletti adag vakcinát kötött le az ország, amerikai és európai fejlesztésűeket.

A legközelebb a tesztelés harmadik fázisához a kínai vakcina van. A Pfizertől rossz hír jött: azt mondták, hogy bár közel vannak a harmadik fázisú tesztek végéhez, de először nem Európában, hanem Amerikában terítenek, ez esetben a lekötések összegének felét adják vissza a megrendelőnek.

Az egészségügyben még mindig vannak szabad kapacitások, mindenkit el tudnak látni.

 

 

 

Uniósügyek

Ma Magyarország vendége a lengyel miniszterelnök. A magyar vélemény változatlan: elfogadhatatlan, hogy pénzügyekben politikai feltételek jelenjenek meg. Magyarország 4milliárd Eurót kap az Uniótól és körülbelül 6 milliárdot visznek ki innen az Unió tagállamának cégei. Kétség kívül hoznak is ide technológiát, munkakultúrát, tehát ez kölcsönösen előnyös szituáció és, hogy ez fennmaradhasson, ahhoz az kell, hogy ne támasszanak további feltételeket az eddigieken felül pénzügyi kérdésekben Brüsszelben. A jogállamiság kritériumrendszer beemelése a feltételek közé ellentmond a lisszaboni szerződésnek. Arról semmilyen körülmények között nem mond le Magyarország, hogy határait megvédje és eldöntse, kikkel akar együttélni -mondta Gulyás Gergely, felhozva Soros Györgynek a héten megjelent, Magyarországgal kapcsolatos cikkét, illetve azt az írást, melyet Orbán Viktor fogalmazott meg, de nem jelenhetett meg a nyugati sajtóban.

Kérdésekre adott válaszok

A helyi iparűzési adó felfüggesztésében van előrelépés? Válasz: az iparkamarának volt egy radikális javaslata és a kormány egyébként is gondolkodik, hogyan csökkenthetné a vállalkozásokra nehezedő terheket, de döntés nem született még semmiről.

Kapott-e ajánlatot a magyar és a lengyel kormány a németektől melynek köszönhetően mégsem emelnek vétót az uniós költségvetés ellen? Válasz: nem kapott ilyen ajánlatot a magyar kormány. Az uniós költségvetést nem lehet megszavazni Magyarország nélkül.

A magyar kormány eláll-e a vétótól, ha a jogállamisági mechanizmusban lesz garancia arra, hogy akit megbüntetnek a mechanizmus megsértése miatt, az fellebbezhet, vagy, ha a 7-es cikkely szerinti eljárást megszüntessék? Válasz: a 7-es cikkelyt erről le kell választani, bár a németek ezt az ajánlat részének gondolják, de ez nem egy különösebb engedmény. A garanciák beépítése viszont jó irányba való elmozdulás, de egyelőre nem tudni, mit szolgálna a bírósági jogorvoslat, mivel a jogállamisági mechanizmusnak nincsenek konkrétan számonkérhető pontjai.

Kövér László azt mondta, nincsenek tervbe véve a szigorítások a jelenlegi helyzetben. Válasz: A házelnöknek igaza van, a jelenlegi helyzetben nem lesz szigorítás, de folyamatosan figyeli a kormány az adatokat és aszerint dönt szigortásról, vagy enyhítésről. A karácsonyi szabályozásokról ha lehet, december 10-ig döntenek.

Mérlegelték a teljes iskolabezárást? Válasz: Igen, mérlegeltük, de az iskolák nagy része zavartalanul működik, egy részük zárt be, egy részükben egy-egy osztályban van online oktatás, teát erre nincs szükség.

Gulyás Gergely kávézna George Clooneyval? Válasz: akadálya nincs, de a színésztől nem érkezett ilyen megkeresés és Clooneynak egyébként jobban áll, ha tanult szöveget mond…

Dobrev Klára Brüsszelt reklámozza és a magyar kormány intézkedéseit támadja. válasz: a hirdetést a magyar párt uniós pártcsaládja fizeti. Ha valaki ma megtámadja Magyarországot külföldről, akkor azonnal szövetségest talál itthon, ellenzéki pártok között, ez szomorú.

BKV busztender? Válasz: Főpolgármester-helyetteshez kötődő, pár hetes offshore cégek kapnak engedményeket, ez a korrupció nyílt formája és megengedhetetlen.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?