Belföld, Hírek

Az összes uniós forrást elvennék Magyarországtól az Orbán-rendszer korrupciójára hivatkozva

Erről most nyújtottak be egy jogi szakvéleményt. Évi több mint 2500 milliárd forint a tét.

 

 

Szerdán nyújtották be az Európai Parlamentnek azt a jogi szakvéleményt, amely szerint 100 százalékosan megvonhatók lennének az uniós források Magyarországtól a rendszerszintű problémák miatt – írja az rtl.hu a Süddeutsche Zeitung cikke alapján.

A tanulmány három szerzője szerint meg kellene tagadni a Magyarországnak nyújtott összes uniós támogatás kifizetését a demokratikus elvek és a jogállamiság „alapvető, rendszeres és messzemenő megsértése”.

A szakvéleményt három jogász, Kim Scheppele (Princetoni Egyetem, New Jersey, Egyesült Államok), Daniel Kelemen (Rutgers Egyetem, New Jersey, Egyesült Államok) és John Morijn (Groningeni Egyetem, Groningen, Hollandia) írták Daniel Freund német zöldpárti képviselő megrendelésére.

A tanulmányban azt írják, Magyarországon „folyamatosan” változik a jogi helyzet, a „büdzsé kezelésére szolgáló rendszerek megbuktak, a nyomozó hatóságok nem hatékonyak, a bíróságok és az ügyészek nem függetlenek”. A szerzők szerint a visszaélések nem csak egyes területekre terjednek ki, hanem a rendszerszintűek.

Ezért feltétlenül le kell állítani a kifizetések 100 százalékát – javasolták. A dokumentumban azzal a hasonlattal éltek, hogy „Azt az ivóvizet, amely ólomtartalmú csöveken keresztül folyik, szennyezettnek kell tekinteni”.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?