Belföld, Hírek

Egyelőre nincs felelőse egymilliárd forintnyi közpénz eltűnésének

Két éve vizsgálja a rendőrség, hogy történt-e sikkasztás a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál (HMVTA). Hogy milyen eredménnyel, azt nem tudni, kérdéseinkre csak a nyomozás tényét erősítették meg.

 

 

 




 

Több mint két éve nem tudni, hova illant el az adófizetők pénzéből egymilliárd forintnyi összeg Heves megye vállalkozás-fejlesztési alapítványnál. A szervezetet a térség közép- és mikro-vállalkozásainak segítésére, fejlesztésére hozta létre a magyar állam tulajdonában lévő Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Heves Megye Önkormányzata, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata és Hatvan Megyei Jogú Város Önkormányzata. A szervezettől a Heves megyei cégek juthattak hitelhez legfeljebb 50 millió forintig.

A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) partnere volt a Creditime Pénzügyi Szolgáltató Zrt., amely 2015-től közvetítette a kormány Új Széchenyi Programjának kisvállalkozói kölcsöneit. A zrt.-re hárult az a feladat, hogy a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) érkező 1,9 milliárd forintot szétterítse Heves megyében. Az alapítvány azonban az adófizetőktől származó pénz egy részét a gyanú szerint nem mikrohitel nyújtására fordította, hanem az alapítvány által meghatározott, más célokra költötte.

Egymilliárdos hiány keletkezett a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítványnál, az új vezetés feljelentést tett / Illusztráció: MTVA - Faludi Imre

 

 

Sikkasztás és más bűncselekmények gyanúja

A Creditime többek között befogadott olyan fiktív, semmire nem jogosító 70 millió forint névértékű igazolásokat, amelyek alapján négy cég hozzájutott az Új Széchenyi Program hiteléhez. E vállalkozások közös vonása – tudomásunk szerint –, hogy egyik sem fogja visszafizetni a hitelt, mivel kényszertörlés vagy felszámolás alatt állnak. Mint például az a szövetkezet, amelynek ügyvezetője a HMTVA korábbi elnöke volt.

Miután irányítása alatt a HMVTA-nál egymilliárd forintos hiány keletkezett, távoznia kellett az elnöki székből. Az egriugyek beszámolója szerint a HMVTA új vezetése feljelentést tett, és a rendőrség el is rendelte a nyomozást. Az ügyet azonban áttették másik megyébe, hogy ne merüljön fel az elfogultság gyanúja. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre csak annyit közölt, hogy sikkasztás és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak.

Az ügyben a nemzeti bank és az MFB is vizsgálódott

Információink szerint a rendőrség mellett az MFB is vizsgálta, hogy a vállalkozás-fejlesztési alapítványnak adott 1,3 milliárd forint hitel hová tűnt, illetve, hogy a szervezet ebből az összegből milyen alapon vásárolt 600 millió forintért befektetési jegyeket.

A pénzügyi vállalkozások működését is felügyelő Magyar Nemzeti Bank a Creditime Zrt.-t, amely tavaly Pannon Star Capital Zrt.-re változtatta a nevét, többször is megbírságolta, majd bevonta az engedélyét. A cég végelszámolását idén márciusban rendelték el. Mivel a zrt.-nek vagyona már nincs, így valószínű, hogy a hatságok által is keresett egymilliárd forint már sohasem térül meg.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?