Belföld, Hírek

Nagy a drágulás: jelentősen megugrottak az élelmiszerárak

Az élelmiszerek az átlagosnál is nagyobb mértékben drágulnak: a múlt év februárjához képest 3,4 százalékkal növekedtek az árak. Ez azért sem jó hír a magyar lakosság számára, mert a hazai fizetések jelentős része élelmiszerre megy el.

 

 

 

 


Emelkednek a takarmány és üzemanyagárak, de a kőolaj és a szállítási árak kúsznak fölfelé, miközben gyengül a forint. Ezzel párhuzamosan az energiaköltségek is folyamatosan emelkednek – írja a Népszava. A gyenge forint és az növekvő kőolajárak miatt ráadásul az infláció üteme is gyorsulhat. A drágulásnak a vásárlóerő szabhat határt, de az, hogy milyen szinten, az idei terméstől is függ. A téli csapadékhiányt nagyjából 150 milliméterre becsülik, ami nem sok jóval kecsegtet.

Probléma az is, hogy a hazai árakat leginkább a nemzetközi agrártőzsdei árak mozgatják. A magyar gazdák euróban számolnak, viszont forintért adják a terményt. Az élő sertés kilója nemrégen még 350-360 forint volt, de a mérvadó észak-rajna-vesztfáliai tőzsdei árak 400 forint fölé emelték. Ez az árváltozás pedig előbb vagy utóbb kihatással lesz a többi termékárra is.

Itthon a KSH múlt évi felmérése szerint a fizetések nagy része eddig is élelmiszerre ment el: az összes háztartás esetében 26,4 százalék volt ez az érték, míg az Európai Unió átlagában csak 16 százalék. Míg az unióban az élelmiszerek részaránya a fogyasztói korsárban inkább csökkenő arányú, addig itthon az utóbbi négy-öt évben enyhén emelkedő.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?