Belföld, Hírek

Kormányinfó: megvan, mikor dönthet a kormány az általános iskolákról és az esetleges szigorításokról, vagy enyhítésekről

Csütörtökön délelőtt tartotta meg Kormányinfó nevű sajtótájékoztatóját Gyulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány legújabb döntéseiről.

 

 

 




 

Fontos:
  • A korány a jövő hét szerdán dönt arról, szükség van-e további szigorításokra
  • Arról, hogy milyen szabályok lesznek érvényesek karácsonykor, december 11. előtt várható döntés
  • Enyhítésről csak meredeken csökkenő fertőzötti szám mellett lehet szó
  • Ha lehet, nem zárnák be az általános iskolákat, mert ez a dolgozó szülőknek is súlyos nehézség lenne, de ha kell, meglépik
A Kormányinfón elhangzott:

A kormány szerdán ülésezett, értékelték a járványügyi helyzetet.

A november 4-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggésben hozott intézkedéseket február 8-ig meghosszabbították, de az eredeti rendelkezésben van egy főszabály, hogy ezeket az intézkedéseket december 11-ig kell alkalmazni. Nem tudni, hogy ezeket is meg kell-e hosszabbítani, de így van rá elvi lehetőség. Jövő hét szerdán értékelik az eddigi intézkedéseik hatásait, illetve dönt a kormány arról, szükség van-e további intézkedésekre – mondta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, mert képesek kezelni a megnövekedett esetszámot is.

A fertőzés az ország egészében jelen van, az osztrák határ mentén a fokozott óvatosság indokolt, mert ott az átlaghoz képet rosszabbak az adatok. Kérik, hogy akik napi rendszerességgel járnak Ausztriába, tehát az ingázók, fokozottan tartsák be a védelmi intézkedéseket! Remélhetőleg nem kell szigorúbb intézkedéseket hozni.

Vakcinák: az Astra-Zeneca kifejlesztendő vakcinájából 6,5 millió darabot kötött le. Ebből két oltás kell egy embernek, tehát 3 millió250 ezer adagról van szó. Egy amerikai cégnél 4,3 millió adagot, a Pfizertől pedig 4 millió 439ezer adagot kötöttek le, ez összesen 12 millió adag oltóanyag összességében. Ez 36 milliárd forintba kerül.

Tesztelés!

Holnap elindul a szociális intézményeknél a dolgozók tesztelése, hétfőtől pedig az óvodákban, bölcsődékben, iskolában, egészségügyi intézményekben dolgozók tesztelése. A tesztelés önkéntes, kényszeríteni senkit nem lehet. Ezer csapat végzi várhatóan a munkát a kormányhivatalok koordinációjával, köztük orvostanhallgatók.

Uniós ügyek

Magyarország jelen formájában nem tartja elfogadhatónak a 7 éves uniós költségvetést és a jövő nemzedék alapot, mert olyan feltételekkel kötötték ezeket össze, amelyek elfogadhatatlanok és veszélyesek. A jogállami feltételek nem egyértelműek, hanem arról van szó, hogy azt tekintik jogállamnak, mely nem emel korlátot a migráció elé. Magyarország fontosnak tartja a jogállamiságot. Amikor 2006-ban szemeket lövettek ki, az unió válasza az volt, hogy ez belpolitikai kérdés – magyarázta Gulyás Gergely.

Tegnap és ma két, azonos tartalmú támadás történt Magyarország ellen: az egyesült ellenzéktől és Soros Györgytől. Soros tisztán fogalmaz: fel kell lépni Magyarország ellen. Soros Györgytől nem fogadnak el kioktatást, mert ellene büntetőeljárás folyik a brit belpolitikába való beavatkozás miatt, de spekulált Magyarország ellen is, valamint bedöntötte a fontot, 6 milliárdos kárt okozva.

Magyarország nem enged a zsarolásnak. A magyar gazdaság alapjai stabilak, recesszió az lesz, de jövő évtől elindulhat az emelkedés. Az uniós közös hitelt is elfogadták, annak ellenére, hogy ha bármelyik ország csődbe megy, Magyarország pluszban fizeti az ő részükből ráeső részt is, de további zsarolásnak nem enged a kormány.

 

 

 

Kérdésekre adott válaszok

Ausztriában az intézkedések ellenére súlyosbodott a helyzet. Magyarország tervez-e további szigorításokat? Válasz: jövő hét szerdán értékeli a kormány a helyzetet. Felelős kormány a jelen helyzetben nem tudhatja, milyen intézkedéseket kell hozni három hét múlva, mert a mostani szigorítások hatása csak akkor jelenik meg. Tartsa be mindenki a szabályokat, de ha ennek sem lesz hatása, kész a kormány újabb intézkedéseket hozni.

Általános iskolásokat átállítják digitális oktatásra? Válasz: ha lehet nem, mert ez a szülőket is súlyosan érintené, de ha kell, meghozza a kormány a megfelelő intézkedéseket.

Megvétózza-e Orbán Viktor az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot a ma esti videókonferencián is? Válasz: már megvétózta, és ezt közölte is az érintettekkel. Ebben a formában nulla az esélye, hogy a költségvetés és a mentőcsomag hatályba lépjen. Az EU hét évtizedes történelmében eddig soha nem akarták a pénzügyi kifizetéseket a pénzügyi érdekek védelmén túl más szabállyal védeni. A pénzügyi érdekek védelmét támogatja Magyarország. Azok a vádak, amelyek korrupcióval hozzák összefügésbe a magyar vétót, azért nem igazak, mert Magyarország a korrupció kapcsán sokkal szigorúbb szabályokba is hajlandó belemenni. Azt nem támogatják, hogy magyar politikai ügyekben Brüsszelben döntsenek, ezért emelték vétót. Az EU-nak világos szabályai vannak, a pénzt a magyar kormánytól már holnap oda lehetne adni a déli államoknak, de ennek az a feltétele, hogy ne zsarolják Magyarországot.

A 7-es cikkely szerinti eljárás nem zavarja Magyarországot.

Donald Tusk, az Európai Néppárt jelenlegi elnöke 2018-ban még azt mondta, nem szabadna politikai kritériumokat megfogalmazni a pénzek elosztása kapcsán. Azt a véleményét támogatja Magyarország is.

Kell-e még szigorítani karácsony előtt? Válasz: meglátjuk…

Mikor tetőzhet a vírus? Válasz: ezt nem lehet felelősen megmondani, de december végére-januárra szokták tenni…

Melyik vakcina lesz itt előbb? Válasz: időben óriási különbség nem lesz a vakcinák között. Ahol előbb lesz, onnan szereznek és egy oltási terv szerint kezdik el az emberek oltását, ingyenesen és önkéntes alapon.

Korózs Lajos ellen a kamuvideó miatt indult már eljárás? Válasz: nem tudni ilyenről, de az ellenzék viszonyulását jól mutatja , hogy olyan embert tartanak az egészségügyi bizottság vezetői székében, aki az egészségügyi dolgozókat negatív színben feltüntető videókat készített.

A rémhírterjesztésről szóló törvényt szigorítják? Válasz: ahogy a rendkívüli jogrend hatályba lép, onnan a rémhírterjesztésről szólóm törvény szigorúbb verziója él.

Egészségügyi dolgozók jogállása kapcsán feltett kérdésre a válasz: a kirendelések kapcsán az orvosi kamara javaslatait el tudják fogadni, ráadásul a kirendelés esetén 50 százalékkal magasabb a bér. A másodállással összefüggő vita is rendezhető, a kormány azt akarja, hogy aki teljes munkaidőben dolgozik az egészségügyi ellátásban, az teljes munkaidőben rendelkezésre is álljon, ezen felül a kormány nem akarja a másodállásokat korlátozni.

Ha van ingyen parkolás, miért nem függesztik fel az autópályadíjat? Az ingyenes parkolás haszna, hogy a tömegközlekedés helyett autóval mennek az emberek munkába, így kisebb a fertőződés esélye. Az egy sokkal kisebb csoport, amelyik autópályán jár munkába.

Miért lehetnek nyitva a kaszinók? Válasz: a kaszinók azok közé az üzletek közé tartoznak, ahol a távolságot be lehet tartani.

Mi a terv az iparűzési adóval? Válasz: csökkentésről és megszüntetésről is van javaslata az iparkamarának, de ennek írásos változata nem érkezett meg a kormányhoz.

Milyen karácsonyra számítsanak a családok? Válasz: a jelen intézkedéseknek két hét kell, hogy látszódjanak az eredmények, így ezt nem lehet megmondani. Ha az intézkedéseket betartjuk, remény van rá, hogy a jelenleginél nem szigorúbb intézkedésekkel lehet számolni. Ezek: családi rendezvények maximum 10 főig. Karácsonyi bulik tilosak.

A miniszterelnöknek miért nem kellett karanténba mennie, amikor fertőzöttekkel találkozott? Válasz: a szabályozás szerint Orbán Viktor nem minősült szoros kontaktnak, ezért. Másnak sem kell, aki nem szoros kontakt.

Covid-betegekkel foglalkozó szakdolgozók nem kapták meg a járandóságukat, mit tesz a kormányzat? Válasz: ha történt ilyen, az elfogadhatatlan és fegyelmi következményekkel jár. Világos a szabály, ha valaki kirendeléssel dolgozik, 50 százalékkal magasabb bérezésre jogosult. Tehát, ha ilyen történt, az következményeket von maga után.

A rendkívüli intézkedések meghosszabbításáról mikor dönt a kormány? Válasz mivel ezek december 11-én járnak le, a kormány eldönti, szükség van-e hosszabbításra, esetleg szigorításra, avagy lehet enyhíteni.

 

 

Nem egyeznek a házi karanténban lévők számai a valósággal, miért? Válasz: a különböző fogalmak hibás használata miatt, mert hatósági házi karanténban a külföldről hazajöttek vannak, a betegek járványügyi elkülönítés alatt állnak, a kontaktok járványügyi megfigyelés alatt. A hármat összeadva kijön a szám.

Milyen számoknak kell lenni ahhoz, hogy karácsonyra enyhítések legyenek? Válasz: radikálisan javuló számoknak.

Ha eltörlik az óraátállítást, melyik időszámítás szerint működik majd az ország? Válasz: a nyári időszámítás szerint kell működnünk.

Mikor kell folytatni a kemoterápiás kezelést koronavírusos betegeknél, akik rákbetegek is? Válasz: a rákos betegek kezelése a járványhelyzet miatt nem szenvedhet késedelmet. A kemoterápiás kezelés koronavírusos betegnél azért marad el, mert az onkológiai ellátásban lévő személy számára sokkal nagyobb terhet jelentene így a kezelés, tehát nem a veszélyhelyzet miatt, hanem az orvosi protokoll miatt.

Lesz elég intenzív ágy? Ma intenzív ágyon 580-an vannak és 1700 körül van a szabad intenzív kapacitás. Tehát, ha megnégyszereződik az intenzív ellátásra szoruló betegek száma, akkor is el lehet látni őket, de ha meghaladja ezt a számot, akkor is lehet bővíteni. Megfeszített munkával, de az egészségügy képes ellátni a feladatát.

Mi szükség volt a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendeletek február 8-i meghosszabbíthatóságának közzétételére, mikorra várják a járvány tetőzését? Válasz: mert a parlament rendkívüli felhatalmazást adott a kormánynak, ezért ez alkotmányos kötelezettsége volt.

Az angol nyelvű óvodák működhetnek tovább, vagy sem? Válasz: új szabály nincs, 10 éves szabály van. Idegennyelvű foglalkozásokat továbbra is lehet szervezni, a lényeg, hogy az elnevezésnek összhangban kell lennie a valósággal: tehát, ha egy óvoda angol óvodának nevezi magát, akkor az nem takarhatja azt, hogy ott mondjuk mindössze heti egy angol nyelvi foglalkozást tartanak.

Mi történik, ha valaki este 20 óra után érkezik reptérre, buszmegállóba, pályaudvarra és onnan menne haza? Válasz: a szabályokat életszerűen kell értelmezni, tehát a jegy felmutatása után vélhetően a rendőr engedi majd, hogy hazamehessen az illető.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?