Belföld, Hírek

Müller Cecília: „Meg kell tanulnunk másként szeretni” – Ezt mondta a tiszti főorvos a magas halottszámról

Az őszi szünetben meg kell tanulnunk „másként szeretni”, s csak egészséges emberek találkozzanak – nyomatékosította az operatív törzs keddi tájékoztatóján az országos tisztifőorvos.

 

 

 




 

Mint ahogyan arról a Blikk is beszámolt 1025 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 39 862-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 28 krónikus beteg, így az elhunytak száma 996-ra emelkedett, 11 753-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 113.

Az adatok nyilvánosságra kerülését követően tartotta meg szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol Müller Cecília kiemelte a magas halottszámot, megjegyezve: az 55 és 93 év közötti elhunytak mindegyike krónikus beteg volt korábban, szív- vagy vérnyomásbeteg, illetve az immunrendszerük volt valamilyen kóros elváltozásban.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatója itt visszanézhető:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 13.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. október 13.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. október 13., kedd

 

 

A maszk nélkül utazókat a sofőr is köteles felszólítani a jogkövető magatartásra

A tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazókat vagy a maszkot nem megfelelően viselőket a sofőr vagy az üzemeltető alkalmazottja köteles felszólítani a jogkövető magatartásra – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes hozzátette: ugyanez vonatkozik kereskedelmi üzlet üzemeltetőjére is, aki ha ezt elmulasztja, azzal megszegi a védelmi intézkedéseket. Ilyet hétfőn három alkalommal észleltek, ezért az üzemeltető figyelmét a rendőrök felhívták a jogkövető magatartásra, a szabályszegés tényére, és értesítették a hatáskörrel rendelkező kereskedelmi hatóságot is.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint hétfőn a védelmi intézkedések megszegése miatt 12 esetben azért történt rendőri intézkedés, mert a tömegközlekedési eszközön utazók nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot, 13 alkalommal pedig azért, mert kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken szegték meg a védelmi intézkedések szabályait.

Kérdések és válaszok

A háziorvosok a D-vitamin szedését ajánlják. Elegendő-e ez? Mi kell még?

Magyarországon alacsony a D-vitamin bevitele, bár nyár végén jobban állunk ebben. Ősszel-télen hiányt szenvedünk. Télen mindig javasolt a D-vitamin szedése, C-vitaminnal kiegészítve. A tárolással csökken a C-vitamin-tartalom, ezért nyúlunk extra szerekhez, de a háziorvossal konzultáljunk! A bőséges folyadékbevitel pedig sokkal fontosabb, mint gondolnánk.

Hónapokig is eltarthat a koronavírus-betegség? Van-e elhúzódó betegség, van-e megfelelő utánkövetés?

Ez nagyon bonyolult kérdés. Vannak adatok, amelyek gyors gyógyulásról szólnak, de van arra is példa, hogy elhúzódik a rossz közérzet, a fáradtság, az izomgyengeség. Nem igazán lehet eldönteni, kinél hogyan zajlik le a betegség. Van utánkövetés Magyarországon, a Covid-19-ellátó intézmények visszahívják a betegeket, s sok ismeret van a vírusról, de még nagyon sok mindent fel kell tárni.

Jön az őszi szünet, a nagyszülők szerepe megnő. Mennyire veszélyes az ő bevonásuk?

Nagyon fontos, hogy csak egészséges emberek találkozzanak! Meg kell tanulnunk másként szeretni.

Mi a helyzet az idősotthonokban?

Tíz százalékos növekedésről lehet beszélni.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?