Belföld, Hírek

Karácsony: nekik a tűzijáték, nekünk a Lánchíd a fontos

A Lánchídról szóló mérnöki jelentés tanúsága szerint egyértelmű, hogy a híd állapotának változásához, a híd bevonatának romlásához, illetve a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok – írta Facebook posztjában Karácsony Gergely, főpolgármester.

 

 

 

 


 

Karácsony éppen ezért nem szeretné, ha a híd közelében rakétákat lőnének fel. A kormány egyébként az utóbbi időben keményen támadta a fővárost a Lánchíd felújításának elmaradása miatt, pedig a kérdés már évek óta napirenden van, már Tarlós István idejében is téma volt, az ő általa vezetett önkormányzatnak azonban többszöri nekifutásra sem sikerült végezni a munkával.

Karácsony ezért nem szeretné, ha a híd közelében rakétákat lőnének fel.

A kormány az utóbbi időben nagyon keményen támadta a főváros a Lánchíd felújításának elmaradása miatt, holott a kérdés évek óta napirenden van és a Tarlós István vezette önkormányzatnak többszöri nekifutásra sem sikerült végezni a munkával.

Karácsony egyébként néhány nappal ezelőtt szintén Facebook posztban számolt be arról, hogy a Lánchidat akkor is felújítják, ha a város „beleroskad”.

A főváros azért „roskadhat bele” a beruházásba, mert a kormány éppen annyi pénzt készül elvonni Budapesttől, amiből minden egyes évben fel tudnák újítani újra és újra a Láncidat – állt a főpolgármester posztja.

Legújabb bejegyzésében pedig arról beszél, hogy az augusztusi parádéra többet szánna a kormány, mint amennyit a Lánchíd felújítására adnának.

„Kinek mi a fontos. Nekünk a cselekvés, nekik a látvány. Nekünk a város, nekik a propaganda. Nekünk a Lánchíd, nekik a tűzijáték.

Kiderült, hogy a kormány az augusztus 20-i látványpolitizálásra többet akar elkölteni, mint amennyit a Lánchíd felújítására szánnak. Lánchídra 6 milliárd, parádéra 6,5 milliárd – és ebben a tűzijáték költsége nincs is benne (valahogy úgy sejtem, az se lesz olcsó). Ezek szerint van itt pénz mégis, csak fontosabb nekik pár nap csillogás, mint Budapest és az ország 171 éves szimbóluma.

Az elmúlt hetekben a kormány különböző rendű-rangú emberei – tíz év kormányzás és 9 év városvezetés után – hangosan kezdtek aggódni a Lánchídért, mintha a híd állapota 170 év után akkor kezdett volna el romlani, amikor a budapestiek ellenzéki polgármestereket választottak októberben.

A Lánchídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állapotának változásához, a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok. Csak ezt a részt valamiért eddig nem idézték a Lánchídból politikai fegyvert kovácsolni akaró kormányemberek.

A kormány augusztus 15. és 20. között a fél várost le akarja foglalni saját céljaira. Tényleg a fél várost, az Alkotmány utcától a Vörösmarty térig, 60 elemű listát kapott erről a Fővárosi Önkormányzat. Benne a Lánchíddal.

 

 

 

 

 

Akinek valóban fontos a Lánchíd, az a felújítás előtt már nem szervez se rajta, se a közelében tűzijátékot.

Nekünk fontos a Lánchíd, ezért határozottan ellenezzük, hogy a hídon és annak környékén bárki bármilyen pirotechnikai eszközt használjon. Ezt világossá tesszük a látványpolitikai szervezőinek is, azon leszünk, hogy ezt megakadályozzuk.

Amit pedig ezzel megspórol a kormány, azt adják szépen oda a Lánchíd felújítására.

Mondtam már: a Lánchíd számunkra nemzeti kincs, akkor is felújítjuk, ha beleroskadunk. De mi lenne, ha nem kellene beleroskadnunk? Mi lenne, ha többre tartanánk a 171 éves Lánchidat, mint egy pár órás tűzijátékot?” – írja bejegyzésében Karácsony.

 

Kinek mi a fontos. Nekünk a cselekvés, nekik a látvány. Nekünk a város, nekik a propaganda. Nekünk a Lánchíd, nekik a…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. június 15., hétfő

 

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?