Hírek, Külföld

Mi fáj, Kim Dzsong Un? Sírásban tört ki az észak-koreai diktátor a katonai parádén – videó

Beszéde közben váratlanul elsírta magát az emelvényen Észak-Korea vaskezű vezetője, Kim Dzsong Un a hétvégi katonai díszszemlén. Bár lehet, hogy csak színpadias gesztusnak szánta, az elemzők szerint csakugyan komoly nyomás alatt van a kölyökképű diktátor.

 

 

 




 

Százezrek gyűltek össze Phenjanban az észak-koreai kommunista Munkapárt fennállásának 75. évfordulóján rendezett katonai parádén. Katonák tízezrei masíroztak fegyelmezett sorokban a dísztribün előtt, új interkontinentális ballisztikus rakétákat hordoztak körbe, s felvonultak a páncélos járművek is. A helyiek számára a legfélelmetesebb mégis az lehetett, amikor kedves vezetőjük, Kim Dzsong Un önostorozó mondatok után egyszer csak könnyekben tört ki.

„Nem tudtam megszüntetni a népünket sújtó nehézségeket” – vallotta be a diktátor azt, amit a népe feltehetően még nála is jobban tud / Fotók: MTI/EPA/KCNA

– Népünk akkora bizalmat vetett belém, mint az ég és a tenger, de ezt nem mindig tudtam megszolgálni. Nagyon sajnálom ezt – mondta a Korea Times fordítása szerint a diktátor, aki levette a szemüvegét, majd a zsebkendőjével törölgetni kezdte a szemeit. Ezután az apjáról és a nagyapjáról, a két néhai diktátorról kezdett beszélni. – Népem bizalmából lett enyém a fontos felelősség, hogy tovább vigyem országunkat nagy elvtársaink, Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il útján. 

 

 

 

Ám őszinteségem és erőfeszítésem sem volt kellő mértékű ahhoz, hogy meg tudjam szüntetni a népünket sújtó nehézségeket – tette hozzá a diktátor, aki ha igazán karakán fickó lenne, egyből ki is végeztette volna magát. A térre kivezényelt nép egy része talán életében először sírt őszintén a vezér beszédén.

Dél-koreai szakértők szerint az Kim Dzsong Un érzelmes percei arról árulkodnak, hogy a diktátorra hatalmas nyomás helyeződik, és tart attól, hogy a megítélése a romlik majd alattvalói körében.

– Beszédében feltűnően igyekezett azonosulni az egyszerű emberekkel. „Rettenetes kihívásokról”, „számtalan nehézségről”, „történelmi mértékű katasztrófáról” beszélt, és kérte népét, vessék belé feltétlen bizalmukat. – A szívére vette az emberek sorsát, de leginkább a rezsim fenntarthatósága miatt aggódik – véli Hong Min, a Koreai Újraegyesítési Intézet igazgatója.

Kim Dzsong Un azért jelezte azt is, hogy ha kell, letörli a könnyeit, majd megnyomja a piros gombot / Fotók: MTI/EPA/KCNA

 

 




 

 

 

A nemzetközi szankcióktól sok éve sújtott, rettenetesen szegény országra nézve súlyos csapást jelentett, hogy legnagyobb kereskedelmi partnerével, Kínával közös határát a koronavírus-helyzet miatt sokáig le kellett zárni. A világ legelzártabb országáról kevés naprakész információval rendelkezhetünk, de az nagyon valószínűnek tűnik, hogy újra gazdasági és élelmezési gondok léptek fel. Talán ennek is köszönhető, hogy bár teljes arzenálját felvonultatta, Kim Dzsong Un ezúttal tartózkodott a kifejezetten harcias külpolitikai kirohanásoktól, az Egyesült Államokat például egyszer sem említette név szerint.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?