Belföld

Itt a mentősök rendkívüli felhívása! Erre kérik a benzinkutakon várakozó sofőröket: emberéletek múlhatnak rajta

Felhívást adott ki a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége a benzinkutakon kialakult helyzet miatt.

 

 

Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége hivatalos Facebook-oldalán hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a benzinkutakon kialakult helyzetre való tekintettel fordítsanak kiemelt figyelmet és segítsék a mentőautók soron kívüli üzemanyag felvételét.

„A mentők hosszabb ideig történő várakozása a benzinkutakon veszélyeztetheti a mentőellátás folyamatosságának biztonságát. Megértésüket és segítségüket köszönjük!” – olvasható a bejegyzésükben.

Az utóbbi napokban megnőtt a nem rendeltetésszerű fogyasztók megjelenése, és a plusz tankolók miatt drasztikusan megnőtt a benzinkutak forgalma. Buszok, külföldi kamionok is a kutaknál tankolnak. Van, hogy kisteherautók 100-200 literes tárolóba tankolnak, de olyan is akadt, aki zacskóba tankolt. A kutakon kialakult pánikhelyzetre való tekintettel Gulyás Gergely tegnap este rendkívüli kormányinfót tartott, ahol bejelentette, a kormány kitart a benzinárstop mellett – fogalmazott bevezetőjében Gulyás Gergely. Leszögezte, valótlanok azok a híresztelések, hogy a kormány feloldaná az ársapkát, illetve, hogy gond lenne az ellátással. Ezen túlmenően pedig a következő fontos döntéseket ismertette:

  • 7,5 t feletti kamionok és a 3,5 t feletti külföldi kamionok piaci áron kapják a benzint és a gázolajat
  • kivételt képeznek a mezőgazdasági erőgépek, amelyek mennyiségi korlátozás nélkül továbbra is 480 Ft-ért kapják az üzemanyagot
  • További fontos intézkedés, hogy az üzemanyag jövedéki adóját 20 Ft-tal csökkenti a kormány
  • Kamionstopot rendel el a kabinet a most kezdődő négynapos ünnep idejére.

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?