Belföld, Hírek

A buszvezetők kötelesek lesznek rendőrt hívni, ha az utas nem veszi fel a maszkot

Ugyanez vonatkozik a villamoson utazókra, a moziba járókra és az üzletekben tartózkodó vevőkre.

 

 

 

 




 

Magyar Közlöny mai számában megjelent a kormányrendelet, amely a legújabb járványügyi intézkedéseket tartalmazza. Ebben szó esik a kötött áras vírustesztekről, a maszkviselési kötelezettségről, illetve vendéglátóhelyek zárórájáról. Utóbbiról egy külön cikkben már korábban beszámoltunk.

A a kormány pénteki rendeletéből kiderült, hogy:

• A koronavírus RT-PCR módszerrel történő kimutatására vonatkozó vizsgálat díja a térítésre kötelezettek számára legfeljebb 17 000 forint, a mintavételé 2500 forint. Így jön ki a korábban közölt 19 500 forintos maximum. Ez hétfőtől, szeptember 21-étől érvényes.

• Október 1-jétől ugyanezen jogszabály alapján „az influenza megbetegedés elleni védőoltáshoz oltóanyag a 2020. és 2021. évben térítésmentesen igényelhető”.

• A kormány arról is döntött, hogy a karantén időtartama mind a magyarok, mind a külföldiek számára 14 napról 10 napra rövidül.

• Október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet mérés után léphetnek be, a lázas gyereket azonnal el kell különíteni és értesíteni kell a szülőt.

További rendelet szól a már ismert maszkviselési kötelezettségről, amely részletezi a büntetéseket:

A villamos- vagy buszvezető köteles rendőrt hívni és leszállítani a maszkot felvenni nem hajlandó utast.

Az üzletek és mozik üzemeltetőit a kötelezettség második alkalommal történő megszegése esetén 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik, további esetekben a helyiséget akár egy évre is bezárathatják. Mindez azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is kiszabható.

Csak az mentesül, aki a felszólításának nem engedelmeskedő vendégről, vevőről azonnal értesíti a rendőrséget.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?