Állat, Érdekes

Miért utálják a macskák a vizet? – 10 érdekesség a cicákról

Az internetet elborítják a cuki macskás videók, de ezek a négylábú kis szőrgombócok sok esetben még a mai napig misztikumnak számítanak. Összeszedtünk róluk 10 érdekességet.

 

 

 

Vajon milyennek látnak bennünket ők? Tényleg tudnak gyógyítani és megérzik a földrengést? Ma már rengeteg kutatást végeztek a macskákkal kapcsolatban, de még mindig sok a rejtély körülöttük.

1. Istenként tisztelték őket

És ha valakinek van otthon cicája, tudja nagyon jól, hogy a mai napig képesek úgy viselkedni, mintha ők lennének a világ közepe. Mintha a génjeikben őriznék azt az ősi emléket, miszerint a macskákat az ókori Egyiptomban istenként tisztelték. Aki megtehette, ékszerekkel, nyakékkel is kényeztette kedvencét. Mivel a macskákat ekkora tisztelet övezte, ha valaki véletlenül vagy akarattal megölt egyet, azt halálbüntetéssel sújtották. A legenda szerint éppen ezt használta ki egy perzsa király, Kambüzész is, aki a III. Pzsammetich fáraó elleni hadjáratára macskákat köttetett a katonák pajzsára. A csel bevált, az egyiptomiak inkább megadták magukat.

2. Miért dorombolnak?

Cicás gazdiként nincs is kellemesebb hang. A dorombolást általában az elégedettséggel, örömmel kötjük össze, de nyugtató hatása is van. A mamacica is így kommunikál a kicsikkel és a beteg, stresszes állatok is így nyugtatják magukat. A dorombolás hangját a gége és a hangszalagok rezgése bocsátja ki be- és kilégzés közben, de arra a mai napig nem született pontos magyarázat, hogy a macskák agya pontosan miként is koordinálja ezeket.

3. Életük kétharmadát alvással töltik

A cicák a nap kétharmadát átaludják, azaz az életük háromnegyedét is. Nem csoda, ha belegondolunk mennyi fáradtsággal járhat, hogy ébrenlétük harmadában tisztára nyalják bundájukat, egyenek, játszanak és tárgyakat borogassanak le a gazdi nagy örömére…


4. A macskák egymás közt nem nyávognak

A macskák rengeteg különféle hang kiadására képesek, egymás közt különféle hangjelzésekkel kommunikálnak. Egyes állítások szerint a nyávogással elsősorban az ember számára jeleznek. És rengeteget is tudnak „dumálni”, ha itt a vacsoraidő és még nem szolgáltad fel a harapnivalót… Ha szeretnél olvasni kedvenced testbeszédéből, érdemes odafigyelni a farkára is. Ha rezegteti, akkor boldog, hogy lát, ha a lábad köré penderíti pedig egyenértékű egy öleléssel. Azonban ha csapdos vele, akkor valami nagyon nem tetszik neki.

5. Cirmoscica haj!

Bár a Macskaarisztokratákban is azt tanultuk, hogy a cicák imádják a meleg tejecskét, az igazság az, hogyha tejtermékkel eteted kedvencedet, könnyen megbetegedhet. Az életkor előrehaladtával ugyanis romlik a tejben levő cukor, azaz a tejcukor bontó enzim aktivitása. A belekben visszamaradó tejcukor pedig hasmenést eredményez. A tehéntej összetételénél fogva nem alkalmas a kis kölyökmacskák táplálására, nem tartalmaz elegendő mennyiségben pl. egy a számukra szükséges zsírsavat, a DHA-t.  A legjobb ha minél frissebb ivóvizet biztosítasz számára. Már kaphatók külön a macskák számára tervezett ivókutak is. Nekik ugyanis nagyon fontos a hidratáltság!

6. Utálják a vizet

Bár ez a rejtély sincs 100%-ig megfejtve, de a legtöbb magyarázat szerint azért gyűlölik a vizet, mert a szőrük nagyon nehezen szárad. Ha vizes a macska, akkor pedig sokáig fázik, rosszul érzi magát és védtelennek. És még a tisztálkodást is kezdheti elölről. Persze itt is vannak kivételek, de azért a legtöbb cica igen harcias tud lenni, ha fürdetni szeretnéd. Vannak azonban olyan macskafajták, amelyek szeretnek úszni. Sok macska szeret pl .az akváriumba benyúlva „halászni”. A fürdetéshez azonban általában hozzá kell őket szoktatni.

7. Már messziről hallják, ha nyitod a tápot

A macskák fülében 32 izom található, ennek köszönhetően pedig szuper a hallásuk. Ez az oka annak, amiért a legtöbb cica inkább elbújik a hangos hajszárító vagy porszívó elől, ugyanakkor pillanatokon belül megkerül, ha a konyhában kinyitod az eledelét. Ha eléd megy a bejárati ajtóhoz azt is a kiváló hallásának köszönheted. Igen, ez azt jelenti, hogy azt is tökéletesen hallja ha rászólsz vagy hívod, csak éppen nem érdekli.

 

 

 

 

 

8. A legfontosabb érzékszervük a bajusz

Bár sem a látásukra, sem a hallásukra nem lehet panasz, a macskák legfontosabb érzékszerve éjszaka azonban mégis a bajusz. A bajusz huszonnégy finom érzékelőből áll és még a legenyhébb levegő mozgást is képesek érzékelni vele. A bajszuknak köszönhetően így éjjel is tökéletesen tudják például beférnek-e egy nyílásba vagy sem. Fontos tudni azonban, hogy a bajszát sosem szabad levágni vagy megrövidíteni.

9. Ilyennek látják a gazdit

John Bradshaw szakértő Cat Sense című könyvében fejtegette, mit is gondolhatnak a macskák az emberről. Tanulmányai során arra a megfejtésre jutott, hogy a cicák hasonlóan kezelik az embereket, mint macskatársaikat és valószínűleg bennünket is valami irreálisan nagyra nőtt cicának tartanak. Csak éppen olyannak, amelyik bénán vadászik, de leginkább sehogy és elviselik a furcsa szeretetrohamokat is ettől a másik jószágtól.

10. Nesze neked babona

Bár sok országban – nálunk is és Európa nagyobbik felében – a fekete macskát a balszerencsével és a boszorkánysággal azonosítják, addig Angliában és Ausztráliában éppen ellenkezőleg: úgy tartják, hogy a fekete cica szerencsét hoz. Babona ide vagy oda, mi úgy gondoljuk, hogy egy kedvenc sem jelent balszerencsét, sokkal inkább örömöt hozhat a házhoz egy szőrös, doromboló jószág.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?