Életmód, Érdekes

8 pszichológiai trükk, mely mindenkire egyformán hatással van

Számtalan könyvet olvashatunk arról, hogy a siker kulcsa tulajdonképpen csak a magunkba vetett hitünk mértékétől függ, de a valóságban azért ennél kicsit komplexebb a helyzet. Sajnos az erős hit önmagában nem elég, bár szerepe megkérdőjelezhetetlen, olyan fontos adottságokra is szükségünk van, mint az önfegyelem és a jó kommunikációs képesség, na meg persze az sem árt, ha ismerünk néhány olyan trükköt, ami hasznunkra lehet a mindennapokban. Az alábbiakban most 8 ilyen trükkel szeretnénk megismertetni benneteket.

 

 

 

Az \’első és az utolsó\’ szabály.

Köztudott tény, hogy egy beszélgetés során az első és az utolsó mondat hagy bennünk leginkább maradandó nyomot, ez a jelenség pedig sokkal szélesebb körben is használható, nem korlátozódik ugyanis kifejezetten a párbeszédekre. Felhasználhatjuk például az állásinterjúk során, ahol ha az interjúra behívott alanyok hasonló képességekkel rendelkeznek, akkor a végül megválasztott személy nagyobb eséllyel fog az először és az utoljára behívott személy közül kikerülni, mivel ők sokkal inkább maradandóbb emléket hagynak az interjút tartó emberekben, mint a többiek.

Ha tehát növelni szeretnéd az esélyeidet egy állásinterjú során, akkor próbálj meg elsőnek vagy legutolsónak bemenni.

Szimuláció.

Ha képesek vagyunk imitálni és elképzelni a sikerhelyzeteket – melyeket szeretnénk elérni, – az egy nagyon jó módszer arra, hogy a célunk felé terelgessük magunkat. Ez úgy működik tulajdonképpen, mint a placebo, vagyis elég csak mondogatni magunknak és egy idő után tényleg azon kapjuk magunkat, hogy valódi sikereket érünk el az életben. Ehhez persze rendszeres gyakorlás és gondolkodásmód váltás szükséges, nem elég csupán havonta egyszer merengeni a sikerről.

Nem mellékesen ez a módszer a mosoly és boldogság esetében is működik – vagyis minél többet mosolygunk a mindennapokban (még akkor is, ha nem feltétlenül őszinte az a mosoly), egy idő után annál boldogabbá válik az életünk.

Őszinte öröm és érdeklődés.

Természetesen nem kell mindenkit tárt karokkal pátyolgatnunk, azonban ha képesek vagyunk pozitívan, mosollyal az arcunkon hozzáállni a minket körülvevő emberekhez, akkor egy idő után ez a pozitív hozzáállás visszacsöpög ránk – a pozitív érzelmekkel megközelített emberekben ugyanis így egy kellemes kép alakul ki rólunk, ami egyben azt is jelenti, hogy könnyebben támogatnak majd és éreznek együtt velünk a jövőben.

Apró lépésekben a cél felé.

Képzeld el, hogy egy találkozón vagy, ahol a cél az, hogy az emberek elfogadják az ötletedet. Ha azonnal nekik szegeznéd azonban a felvetésedet, akkor nagyobb eséllyel fogják elutasítani azt, minthogyha a beszélgetés során apró lépésekben haladva, tulajdonképpen kikényszeríted belőlük, hogy maguktól álljanak elő a Te ötleteddel és érezzék helyesnek azt a döntést. Ez a módszer kulcsfontosságú lehet abban, hogy más embereknél elérjük, amit szeretnénk.

Ne halogass.

A halogatás az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk, mivel a „később”-ből nagyon gyakran „soha” válik. Létezik azonban egy egyszerű megoldás a halogatás és a lustaság leküzdésére, mégpedig az instant cselekvés.

Felvetődik például a kérdés, hogy le kéne menned a boltba? Akkor hajrá, már vedd is a cipődet és indulj el, mielőtt még komolyabban elburjánzik benned a boltba menés gondolata és annak negatív velejárói. Természetesen ez most csak egy példa a sok közül, de az élet más területén is remekül hasznosítható ez a technika.

Helyes motiváció.

Frederick Herzberg pszichológus elmélete szerint minden csak kellő motiváció kérdése. Ha például a munkahelyünkre úgy gondolunk, mint egy pokoli helyre, ahol napi X órát töltünk el haszontalanul az életünkből, akkor az biztos, hogy a munkahelyi sikereinkre és az egész életünkre hatással lesz. Ha azonban megpróbáljuk észrevenni az apró pozitívumokat a munkánkban és azokat előtérbe helyezni, akkor ez a pozitív hozzáállás extra motivációhoz és jobb munkahelyi eredményekhez vezet.

 

 

 

 

Használjunk csalit.

Ezt a trükköt főleg a marketing világában használják előszeretettel, de az élet számos más területén is segíthet nekünk abban, hogy megkapjuk, amit szeretnénk. A csali művészetének lényege, hogy egy kevésbé kedvező opció segítségével jobbnak mutassuk be az eredeti ötletünket a kiszemelt szemében.

Például: Képzeld el, hogy van egy kávé, amit két méretben árulsz. A kisebbik 500 forintba, a nagyobbik 650 forintba kerül. Mivel nincs köztük nagy különbség, így az emberek többsége valószínűleg az olcsóbbat választja majd. De mi van akkor, ha bedobunk egy harmadik opciót is, egy még nagyobb kávét 700 forintért? Akkor az emberekben alkotott kép azonnal megváltozik és mindjárt a legmagasabb árat tartják majd a legjobb ár-érték arányú választásnak. Emlékezz erre a trükkre, ha szívességet akarsz kérni valakitől vagy például elfogadtatni az ötleteidet egy munkahelyi megbeszélésen.

Ne vonjunk le elhamarkodott következtetéseket.

Konfliktushelyzet esetén elhamarkodott következtetéseket levonni és meggondolatlan álláspontot elfoglalni nem a legcélravezetőbb megoldás. Igyekezzünk inkább az egyensúly megtartására, a semlegességre, és hogy hideg fejjel a lehető legjobb döntést hozzuk meg. Ha a munkatársaink látják rajtunk, hogy képesek vagyunk higgadtak és megfontoltak maradni egy konfliktushelyzet esetén, az további bizalmat ébreszt majd bennük velünk kapcsolatban.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?