Celeb / Híresség

„Legalább most fogják be a szájukat” – Schuster Lóri durván beleszállt Koncz Zsuzsáékba

Szókimondó interjú jelent meg a P.Mobil zenekarvezetőjével a Magyar Nemzet oldalán. Ugyan a beszélgetés apropója az volt, hogy a Trianon századik évfordulójára kiadták DVD-n a Honfoglalás-szvit négy változatát, amit még az István, a király előtt írtak, szóba került a Kádár-rendszer, a koronavírus-járvány okozta helyzet, sőt az énekes Koncz Zsuzsáéknak is üzent.

 

 

 




 

„Az életemben az a legnagyobb kiszúrás, ha nem hagynak dolgozni és nem hagynak játszani. Nekem és sok más embernek ez az élete, festegetni lehet otthon is, de rockzene közönség jelenléte nélkül nem létezik ” – kezdte Schuster Lóránt a járványhelyzetre vonatkozó kérdést megválaszolva. „Kénytelen-kelletlen alkalmazkodunk ötszáz fő alatti, szabadtéri koncertekhez, így nekünk köszönhető, hogy nem szabadul el a vírus. Hahahaha! Sokan azt kérdezik, hogy a zenészek miért nem mennek el dolgozni, én erre egy jó méhkeréki mondással tudok válaszolni: golyóstollal a zsebben lehet kapálni, de kapálás közben nem lehet írni.”

Az énekes azt mondja, persze ezt a válságos időt is túlélik, ahogy a Kádár-rendszert és a diszkóhullámot is túlélték annak idején. Utóbbi szerinte nagyon betett nekik, az akkori rendszert pedig többek közt azért sem szerette, mert a munkájában akadályokba ütközött: nem tudta beszerezni könnyedén a zenéléshez szükséges eszközöket, illetve olyan is előfordult, hogy le voltak tiltva valahol – egyszerűen nem engedték őket játszani. Arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Koncz Zsuzsa szerint most nagyobb diktatúra van, Schuster annyit mondott a Magyar Nemzetnek:

„Az apósa Kádár szövegírója volt. Egy technikus egyszer azzal poénkodott, hogy Koncz Zsuzsának két mikrofont kell felrakni, mert, mint mondta: „hang helyett csak meleg levegő jön belőle”. Életemben egyszer találkoztam vele, akkor is csak futólag, és azt üzenném neki, ahogy az összes többinek is, aki az előző rendszer kedvezményezettje volt, hogy legalább most fogják be a szájukat.”

 

 

Schuster hosszú fejtegetés után végül annyit mondott, szerinte azért nem kedvelték őket annak idején, illetve azért ütköztek olyan sok nehézségbe a boldogulások kapcsán, mert a magyar identitásuk zavaró volt, és akkoriban ehelyett főként bugyuta szerelmesdalokkal akarták etetni a népet, hiszen az addig sem lázadt. A Kádár-rendszerre egyébként nosztalgiával gondol, ahogy ő fogalmaz: reggeltől estig nők után járt, de ezen kívül nem sajnál belőle semmit.

„Az egész rendszer képmutató és hamis volt, kettős mércét alkalmazott, a párton belül is volt egy másik párt, a pártvezetés döntött, a gyalog kommunistáknak csak szórtak egy kis morzsát. Nemrég halt meg Abella Miklós, aki a Republic menedzsere volt. Pár évvel ezelőtt derült ki róla, hogy főhadnagyi rangban szerelt le, tehát belügyi tiszt volt. És mi történt a tavaly? Artisjus-életműdíjat kapott. Nem kommentálom” – fűzte hozzá. A zenész egyébként azt gondolja, hogy a magyar mentalitás azóta sem változott, véleménye szerint ugyanis a Kádár-rendszer nagyobb kárt okozott, mint a két világháború. Úgy fogalmazott, hogy „az emberek gondolkodását, gerincét támadták meg, azt a részét roncsolták szét, ami fontos lenne.” A változás pedig hiába szeretnénk, szerinte nem megy olyan gyorsan.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?