Belföld, Hírek

Gulyás Gergely: Újabb szigorítás jöhet

A koronavírus volt a fő téma a szerdai kormányülésen, Gulyás Gergely pedig a csütörtöki Kormányinfón elmondta: noha az első csatát megnyertük, amíg nincs vakcina, „velünk fog élni a fertőzés”.

 

 

 




 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a kormányülésen megvitatták, hogy ahogy az egész világban, úgy a környező országokban is aggasztóan nő a fertőzések száma.

Gulyás emlékeztetett: Horvátországban 87-ről 934-re, Szlovéniában 36-ról 223-ra, Szerbiában 731-ből 3369-re, Szlovákiában 113-ról 297-re, Ausztriában 449-ről 1086-ra nőtt a fertőzöttek száma.

Így úgy összegezte a jelenlegi helyzetet, hogy holott hazánkban csökken az aktív fertőzöttek száma, a környező országokról ez nem mondható el, ráadásul az új magyarországi eseteknél is külföldről hozták be a koronavírust.

Gulyás ennek fényében közölte: nem zárható ki, hogy a mai nap folyamán ülésező operatív törzs a jelenleginél szigorúbb intézkedéseket fog hozni.

„A határok jelenleg nyitva állnak, mindenki szabadon utazhat, de elképzelhető, hogy a napokban ez változhat”, fogalmazott.

A Kaleta-üggyel kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormány áttekintette a vonatkozó szabályozást, és úgy látják: a konkrét esetben történtek gyomorforgatóak, így a létező legnagyobb büntetést érdemlik. Hozzátette: a kormány várja a Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető irányításával felálló, a gyermekvédelmi rendszert áttekintő munkacsoport javaslatait, és ha kell, kész támogatni Btk.-módosítást.

 

 

 

Gulyás személyes véleménye az, hogy első hallásra enyhének tűnik az ítélet, egyúttal hangsúlyozta, hogy Magyarországon a vádemelés és az ítélkezés független a kormánytól.

Gulyás arról is beszélt, hogy az Országgyűlés ülésének összehívását kezdeményezik a kormánypártok hétfőre és keddre, hogy a parlament egy határozat formájában világos mandátumot adhasson a kormánynak a koronavírus-járvány miatt tervezett európai uniós hitelcsomag ügyében.

Mint mondta: olyan csomag kell, amely igazságos, amely a gazdagabb tagállamoknak nem ad több pénzt, mint a szegényebbeknek, amely a gazdasági növekedésre és a gazdaság újraindítására koncentrál, és politikamentes. Gulyás jelezte továbbá, hogy az Országgyűlés jövő heti ülésén megtárgyalhatják a rövid távú lakáskiadást is. Olyan törvénymódosítást kezdeményeznek, amely teljes szabadságot ad az önkormányzatoknak a kérdésben.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?