Belföld

Nyakunkon a brutális drágulás, ma mégis elmaradt a roham a kutakon: „1000 forint is lehet a benzin, akkor is megtankolnak”

Budapest – Eleget emelkedtek az árak az infláció rohamában, de jövő január 1-jétől jelentősebb drágulásra nem kell számítani. Kivéve az autósoknak, akiket viszont két vállra fektetett a jövedékiadó-emelés, amely miatt 41 forinttal lesz drágább az üzemanyag literje – harangozták be a benzinkutakon.

 

 

 

Némiképp enyhíti a sokkhatást, hogy a MOL ma bejelentette: két részletben hajtja végre az emelést. Az biztos, hogy a sokak által várt roham a kutaknál elmaradt, sőt, alig árválkodott néhány autó a Blikk körútjakor a töltőállomásokon.

– Szó nem volt itt sorban állásról, alig jött vásárló. Pedig pénteken reggel még 8 forinttal csökkentek is az árak – mondja a Orlen-kút munkatársa, amikor fizetünk, és valóban: 539 forintért hónapok óta nem lehetett tankolni idehaza.

 Nem foglalkoztatja az embereket ez a 41 forintos áremelés. Sokan nem is tudtak róla, hogy január 1-jével emelkednek az árak. Aki szeret spórolni, 600-800 forintra van lehetősége, ha közel üres tankkal érkezik – számolgat a kutas.

Több tucat kút mellett autóztunk el péntek délben, s többnyire egy-két autó várakozott a fővárosi és az agglomerációs állomásoknál, függetlenül az áraktól.

– Nem volt teljesen üres a tank, ha sokan lettek volna, be sem állok. De így butaság lett volna elhajtani a kút mellett – érvel Edina, miközben egyedüli autósként tölti tele az autóját. Mint mondja, szerencse, hogy éppen mélyponton van a benzinár, így messzinek tűnik a korábbi 650-680 forintos literár.

Alig két kilométerrel arrébb, a piac egyik legolcsóbb önkiszolgáló kútjánál futunk össze Lászlóval: a taxis a magánautójába tankolt. – Tízezerért tankolok, de spórolásról nem beszélhetünk. Taxisként háromnaponként tankolok, alkalmanként plusz egy ezres. Úgy látom, a taxis kollégák sem foglalkoznak vele túlságosan – árulja el a férfi érdeklődésünkre.

Egy középkorú házaspár is azon a véleményen van, hogy a magyarnak nem lehet elég drága a benzin ahhoz, hogy lemondjon az autóról.

– Mindenki panaszkodik. De emlékszem, az ársapka kivezetésekor sokan mondták, hogy 1000 forint is lehet a benzin, akkor is megtankolnak – mondja az asszony, miközben beül az autójába a férje mellé.

Kérdezzük a szakembert, nem próbálkoztak-e áremeléssel a kutak az előző napokban, számítva a nagy rohamra.

– Nemhogy áremelkedés nem volt, de a MOL még csökkentett is az árakon pénteken, és ehhez a kutak többsége alkalmazkodott. Az olajvállalat bejelentése után, miszerint két lépésben, 20, illetve 21 forintos részletben emeli az árat, még a legspórolósabbak sem érzik kényszernek a tankolást – foglalta össze a tapasztalatait Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu portál ügyvezetője. Hozzáfűzte: a 24 órán át nyitva tartó kutak szilveszter éjfélkor állnak át, a többiek a január 1-jei nyitástól adják drágábban a benzint.

– Számításaink szerint a benzin átlagára 566, a dízelé 603 forint körül alakul az emelés után. Úgy látjuk, a kutak felkészültek a rohamra, növelték a készleteiket az elmúlt hetekben, így sehol nem alakult ki hiány. Sorban állás is legfeljebb elvétve tapasztalható – mondta az ügyvezető.

A szakember szerint a január közepére tervezett második emelés után lehetséges, hogy visszaesik némiképp a forgalom, mivel ezzel az árszinttel a drágább országok közé tartozunk majd a régióban. Lehet, hogy határ mellől Szlovákiába vagy Romániába is sokan átmennek tankolni, és kérdés, hogy az országon átutazó fuvarozóknak érdemes lesz-e nálunk üzemanyagot venni.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?