Belföld, Hírek

Óriási baj van: 30 fok volt Szibériában a héten, alig van jég a Kara-tengeren

Kétszer olyan gyorsan zajlik az Északi-sarknál a felmelegedés, mint a világ többi részén.

 

 

 




 

30 Celsius-fok volt a héten, pedig 2 lenne a normális ilyentájt Szibériában, írja a Gizmodo. Jövő héten ugyan kisebb lehűlés várható, de a régió felmelegedése ennek ellenére is rohamtempóban folytatódik.

A Finn Meteorológiai Intézet kutatója szerint a rekordmeleg tél következménye a rendkívüli időjárási az északi sarkkörénél.

„Úgy vélem, hogy a meleg tél miatt nem volt hó, ez okozhatja jelentős mértékben a szokatlanul magas hőmérsékletet a környéken” – mondja Mika Rantanen.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a térség szárazföldi részein egyre jobban terjednek a futótüzek. Elsősorban Szibéria keleti részén csaptak fel a lángok, ahol eleve kevesebb hó esik.

Ezzel párhuzamosan a térség nyugati részétől északra fekvő Kara-tengeren jelentősen csökkent a jég mennyisége: a hét elején mért volt a valaha eddig rögzített legalacsonyabb szint. A nyolcvanas években csak a nyár közepén, júliusban kezdett csökkenni a Kara-tenger jégszintje, most ez már nagyjából két hónappal korábban történik meg.

Nem csak a Kara-tenger az egyetlen, ahol a jégszint jelentős csökkenését rögzítették: ugyanez a jelenség megy végbe a Bering- és a Barents-tengeren is. Mindkét tengernél minden idők egyik legalacsonyabb jégmennyiségét mérték a tudósok.

A Szibériában mért mostani 30 fokos hőség még mindig elmarad a tavaly nyáron mért környékbeli kánikulától. Akkor a sarkvidék svédországi részén mértek 35 fokot, míg a Föld legészakibb településén egy évvel ezelőtt 21 fokos rekordot mértek.

Az Északi-sarknál a felmelegedés kétszer olyan gyorsan megy végbe, mint a világ többi részén. A lap szerint a mostani rekordok rövidtávúak lesznek, akár évről évre újabb és újabb hőmérsékleti csúcsok dőlhetnek meg a régióban.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?