Életmód, Érdekes

12 mítosz a piercingekről, amit ideje elfelejteni

A füllyukasztás és a piercingek a test különböző részein testünk díszítésének és módosításának egyik legrégebbi formája. Hosszú történelme ellenére azonban, még napjainkban is rengeteg tévhit él az emberekben ezzel kapcsolatban. Az ismeretek hiánya pedig komoly egészségügyi problémákhoz és komplikációkhoz vezethet. Cikkünkben eloszlatjuk a legnépszerűbb mítoszokat, hogy valóban büszkén és élvezettel viselhessük a fülbevalókat vagy a piercingeket.

 

 

 

A pisztollyal való átlövés biztonságosabb, mint a tű.


A fülbevaló pisztollyal való belövése valószínűleg a legnépszerűbb és legveszélyesebb módszer.
Az átlövés alatt vér kerülhet az eszközre, a pisztolyt pedig lehetetlen szétszerelni vagy megfelelő módon sterilizálni. Így fennáll a veszélye annak, hogy olyan súlyos fertőzéssel kell szembenéznünk, mint a hepatitis.
Éles fülbevalót használnak a pisztollyal való átszúráskor, ugyanis ez a fülbevaló elbontja a szöveteket, ezeknek a sebeknek a gyógyulása pedig hosszabb ideig tart. A pisztoly használatakor a fül megszorul, ami növeli a sérülések kockázatát. Ebből az okból kifolyólag a megfelelő lyuk készítése és elérése nem egyszerű és nem is túl biztonságos.

A lyukasztás után be kell helyezni az arany, ezüst vagy sebészeti acél fülbevalót.

Egy másik népszerű mítosz az allergiás reakciókról szól.

Nehéz megtalálni a jó minőségű aranyat, ezért a legtöbb ember olcsóbb fajtát választ, amely nikkelt tartalmazhat. Erről azt gondolják, hogy allergiás reakciókat válthat ki.

A rozsdamentes acél viszont, nem okoz allergiás reakciókat. Ez az oka annak, hogy a tűket is ilyen anyagból csinálják. Az adalékanyag nélküli fajtákat nehéz megtalálni. Az első fülbevalóhoz vagy piercinghez olyan anyagokat kell választani, amelyek nem kerülnek aktív érintkezésbe a bőrrel. Ez pedig lehet például, a biztonságos titán, amelyet protézisekhez és fogimplantátumokhoz is használnak.

Milyen fülbevalót kell az új lyukba helyezni?

Valójában a legtöbb ékszerüzletből származó termék nem megfelelő az újonnan átlőtt bőr számára.

A szennyeződések fertőzéshez vezethetnek. A speciális piercing ékszerek jobban csiszoltak. Ezenkívül pedig, a duzzanatot figyelembe véve kiválaszthatjuk az optimális hosszúságot. A duzzanat ugyanis, általában az átszúrás után jelentkezik.


A fülbevalókat gyakran kell mozgatni.

Ez az egyik legrosszabb tanács, amit bárkinek adhatnak. A fülbevaló vagy a piercing rendszeres forgatása, mozgatása ugyanis súlyosbíthatja a sebet, így a gyógyulás sokkal több időt vehet igénybe. Ez az oka annak is, hogy a szakértők nem javasolják az orrba tett piercingeket, hiszen az orr sokkal “mozgalmasabb” hely, mint bármi más, különösen, ha náthásak vagyunk.

A hidrogén-peroxid a friss lyuk legjobb barátja.

A hidrogén-peroxid a tévhitekkel ellentétben nem mindig a legjobb megoldás.

Amikor a sebre kerül, habos lesz, ez pedig azt eredményezi, hogy a szennyeződések kikerülnek a sebből. A tudósok kutatásokat végeznek annak érdekében, hogy a hidrogén-peroxid megsemmisíti-e a kötőszövet sejtjeit, de az eredmények még nem egyértelműek.

A szakemberek szerint még nem tisztázottak a hidrogén-peroxid fertőtlenítő tulajdonságai. Az Egészségügyi Világszervezet három terméket javasol: klórhexidint, etanolt és povidon-jódot, tehát, a hidrogén-peroxid nem szerepel a listán. A friss lyukakhoz a klór-hexidint javasolják.

Fájdalmas vagy nem fájdalmas?

A fájdalom relatív fogalom, hisz mindenkinek más a fájdalomküszöbe. Létezik azonban, a fájdalom szintjének diagramja. A legkevésbé fájdalmas pontok a fülcimpa és köldök. A piercing fájdalmas pontjai a szemöldök, az ajkak, a nyelv és az orrlyukak. A következő legfájdalmasabb terültet a vastag porc átszúrása a fülön.

A fülbevaló eltávolítása után a fül azonnal begyógyul.

Minden ember más ütemben gyógyul. Vannak, akiknek rövid időn belül beforr a lyuk, amelyből kiveszi az ékszert, míg másoknak akár évekbe is beletelhet ugyanez. Léteznek úgynevezett helyreállító kenőcsök, amik természetesen nem minden esetben hatékonyak, illetve nagyobb lyukak esetén akár sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

A piercingek tinédzserek számára készülnek.

A legtöbb ember számára a piercingek világa a tizenévesekhez köthető. Vannak olyan szakmai területek, amelyeken a piercinggel rendelkező személyek nehezen vagy egyáltalán nem kapnak munkát. Vannak olyan emberek, akiknek fenntartásai és előítéletei is vannak a piercinggel rendelkező emberekkel szemben. Az állásinterjúkon a piercinges emberek alacsonyabb értékelést kaptak a szakmai készségek, a kommunikációs készségek és az erkölcsi tulajdonságok tekintetében is. Érdekesség, hogy egy tanulmány fiatalabb résztvevőinek durvább véleménye volt a piercingekről, mint az idősebbeknek.

Az átlyukasztott nyelvnek szerepe van a beszédben.

Az embernek általában nem sok időbe telik hozzászokni a szájában lévő idegen tárgyhoz, azaz a piercinghez. Szakemberek szerint az artikulációs készségben nincs szignifikáns különbség azok között emberek között, akiknek van piercing a nyelvében és azok között, akiknek nincs.

A legnagyobb veszélyt a fogak károsodása jelenti. A piercinggel rendelkező emberek nagy része nem tudja megállni, hogy ne játsszon az ékszerrel a fogaival. A fogorvosok azt tanácsolják, hogy éjszakára mindenképpen távolítsuk el az ékszert.

A köldökpiercing a terhesség alatt is viselhető.

Természetesen, minden attól függ, ki hogy érzi magát a terhesség alatt és milyen a köldöke. Ha az ékszer nem okoz kellemetlenséget, akkor viselhető lehet, de csak akkor, ha valamilyen polimer anyagból készült. Ez a fajta ékszer ugyanis, alkalmazkodik a test változásaihoz. Viszont, ha a bőr nagyon feszül, akkor mindenképpen el kell távolítani a köldökpiercinget.

 

 

 

 

 

A mellbimbók piercingje nem jelent problémát a szoptatás során.

Vannak, akiknek nem okoz problémát a mellbimbóban lévő piercing, ugyanakkor nagyon kockázatos is lehet annak viselése. A mellbimbók lyukasztása idegkárosodást is okozhat, ez pedig problémát jelenthet a tej kiválasztódásában. A mellbimbók érzékenysége rendkívül magas, az irritáció pedig koraszüléshez is vezethet. Komplikáció esetén a lehetséges gyógyszerek köre is sokkal kisebb lesz. A gyógyulási folyamat 6-12 hónap, így már a baba tervezésekor érdemes kivenni azt. Sőt, mielőtt újra piercinget rakatnának a mellbimbóba, a szoptatás után is érdemes 3-4 hónapot várni, amíg a hormonszint normalizálódik. A szoptatás alatti eltávolítás is veszélyes lehet, ha a kéz vagy az ékszer nem tiszta, ugyanis ez megfertőzheti a babát is.

Minél hamarabb átszúrod, annál jobb.

A nagy kérdés, miszerint átszúrjuk-e gyermekünk fülét vagy sem, csak a szülők tudnak válaszolni. Vannak, akik azt gondolják, minél előbb, annál jobb, így a gyermek nem emlékszik majd a kellemetlen eljárásra. Néhányan pedig az ellenkezője mellett teszik le a voksukat.

A következő dolgokat azonban, szem előtt kell tartani: Egy gyereknek nehéz elmagyarázni, hogy ne piszkálja és ne forgassa az ékszert. Nagyobb fülbevaló esetén ez ugyanis, még károsabb lehet, akár a fülét is elszakíthatja vele. Az ilyen kis tárgyak könnyen a gyerek szájába vagy orrába kerülhetnek, ez pedig súlyos következményekkel is járhat. A fülbevaló belövésekor pedig nehéz elmagyarázni neki, hogy maradjon nyugton, hiszen ellenkező esetben a lyuk rossz helyre kerülhet. Mivel a gyerekek folyamatosan nőnek, így egy tökéletes lyuk is könnyen eltolódhat. Ez a magyarázata annak, hogy a felnőttek fülében néha aszimetrikusak a fülbevalóik.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?